Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
2°C
JUTRI
4°C
2°C
8957

Evropski teden mobilnosti (16. – 22. september)

V tednu med 16. in 22. septembrom obeležujemo Evropski teden mobilnosti (ETM), ko vsako leto združimo moči Občina Ravne na Koroškem, NIJZ Območna enota Ravne in skupaj z vrtci, šolami ter različnimi društvi za zdravje in športnimi društvi izvedemo preventivno akcijo Koroška v gibanju. Dogajanje v Športnem parku je tudi letos pospremila Grajska gibalnica, v torek, 20. 9. 2022, se je otvoril še Plac za špilat, v Grajskem parku pa so hkrati potekale predstavitve društev in različne gibalne aktivnosti.

ETM letos poteka pod sloganom: Trajnostno povezani. Pobuda opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj so te pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Ker pa za zdravo skupnost ni pomembna zgolj trajnostna mobilnost, ampak tudi spodbujanje različnih oblik gibanja pri vseh generacijah, smo se odločili da k naši ponudbi različnih športnih objektov in prostorov dodamo še enega, in sicer Plac za špilat, ki smo ga namenu predali na samem dogodku. Poleg knjižice Gremo se špilat je poleg še rusko kegljišče, šah z velikimi figurami.

Ideja o Placu za špilat izhaja iz publikacije s starimi gibalnimi igrami Gremo se špilat, ki smo jo v letošnjem letu izdali v okviru projekta Ravne – zdravo mesto. V skupini so pod okriljem občine Ravne sodelovali še Vrtec Ravne, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Juričevega Drejčka, OŠ Prežihovega Voranca, Šolski center Ravne, Društvo diabetikov Mežiške doline in NIJZ OE Ravne. Simbolično s prerezom traku, ki ga je prerezal župan dr. Tomaž Rožen in dve od članic delovne skupine, ki je pripravljala priročnik Gremo se špilat, Alja Verdinek iz Vrtca Ravne in Helena Pavlič iz NIJZ OE Ravne, so odprli Plac za Špilat. In kot je povedal župan dr Tomaž Rožen, se bo plac še dopolnjeval in urejal v še bolj prijeten kotiček v Športnem parku. Trenutno je najbolj namenjen promociji starih iger, zbranih v knjižici Gremo se špilat. Špilanje ristanca, gumitvista, slepih miši, zajca ven, …

V Grajskem parku so hkrati potekale predstavitve društev in različne gibalne aktivnosti. Ponovno se je postavila tudi Grajska gibalnica, krožna pot s tablami z gibalnimi vajami in kontakti društev. Ta bo obiskovalcem na voljo do konca oktobra.

Na pot po mestu in okolici je krenil Peš bus od šol do prireditvenega prostora. Letos kot simbolični prikaz, drugo leto bomo poskušali pristopiti k projektu. 21. Evropski teden mobilnosti (ETM), smo obeležili še z Bici vlakom, kolesarji so se z mestnimi kolesi peljali po bližnji okolici. Mesto se je spoznavalo tudi s »Šprancirbusom od fabrike do grada«.

Poleg šolarjev in dijakov, ki so predstavili stare igre, so bili na igrišču še ravenski taborniki, ki so tudi predstavili igre, ki jih radi igrajo oni. LURKO vedoželjna, lačna in prijazna pošast, ki ima vedno odprta usta, saj nikoli ni sit in ga je bilo potrebno nahraniti. Tokrat smo ga poskušali nahraniti s skritim znanjem, ki se skriva v žogicah. Igrali so tenis, zainterisirani so si odrezali svojo gumico za gumitvist. Igrali so nogomet, odbojko, namizni tenis, tekli so okoli Grajskega parka, telovadili; predstavil se je borilni šport – judo in še veliko drugih zanimivih predvsem športno in z igro obarvanih zanimivosti.

Vse to sta pospremila skozi besedo in tudi aktivno župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in predstojnica NIJZ OE Ravne na Koroškem Neda Hudopisk, dr.med., spec. javnega zdravja.

Organizator: Občina Ravne na Koroškem, Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne

Soorganizatorji: Vrtec Ravne, Šolski center Ravne, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Prežihovega Voranca, Koroški medgeneracijski center, LURA, Društvo upokojencev Ravne, Koronarni klub Mežiške doline, Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško, Koroško društvo za boj proti raku, Združenje multiple skleroze za Koroško, Zdravstveno vzgojni center Ravne, Društvo Sožitje, Društvo prijateljev mladine Koroška, CUDV – VDC Ravne, Društvo Projekt Človek, Društvo Altra, Društvo Ozara, Zveza športnih društev Ravne, Koroški pokrajinski muzej - Muzej Ravne, KOROCIV, Nogometni klub Fužinar, Odbojkarski klub Fužinar, Kolesarski klub Ravne, NTK Fužinar Interdiskont, Koroški atletski klub Ravne, Bejbe, Judo klub Ravne, SIJ Metal Ravne, A.L.P. Peca, LAS Mežiške doline, ZKŠTM Ravne, Mladinski svet Ravne, Tenis klub Ravne, PGD Ravne, Taborniki - Rod Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pomagali pri organizaciji dogodka, vsem vrtcem, šolam, društvom in organizacijam, ki so sodelovali pri izvedbi Evropskega tedna mobilnosti 2022.

Hkrati vas vabimo, da se še udeležite dogajanja v tem tednu, mesecu in seveda tudi vnaprej.

Več slik si lahko ogledate v galeriji.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi