Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
8°C
0°C
JUTRI
10°C
-3°C

VIDEO: En, dva ... tri: Zgodba ilustracije

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika so zaokrožili razstavo En, dva ... tri: Zgodba ilustracije s srečanjem vseh treh avtorjev; skozi pregled razstavljenih del in s pogovorom z ustvarjalci.

 

#1: JERNEJ KOVAČ MYINT S svojimi risanimi junaki je že ob začetku kariere prejel nagrado mednarodne žirije v Južni Koreji. Po tem prelomnem dogodku samo še riše. Obožuje ilustracije na stenah, saj okno ni edina možnost za pobeg iz majhne sobe. Vsaka ilustracija, ki krasi steno ali knjigo, nam odpira pogled v pravljično življenje. Riše trenutke, nadaljevanje pravljice pa prepušča bralcu. V zadnjih dveh letih je bil počaščen s predstavitvijo del na slovenskem, srbskem in poljskem bienalu ilustracije.

#2: MAJA GORJUP Po dolgih letih urjenja in iskanja lastnega izraza je dognala, da je ilustracija najlepše orodje, da njen fantazijski svet zadiha. V zgodbah vidi ogromno materiala za skok v globino duše, ilustracija pa s trkanjem na občutja k temu pripomore. Navdih najde v ljudeh in širni svobodi mest, ki se potem v tišini narave izrišejo najprej v glavi. Maja Gorjup deluje na področju ilustracije, slikanja in oblikovanja in trenutno končuje diplomski študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

#3: NINA KOVAČIČ Nina Kovačič se je po končani gimnaziji odločila za študij fizike, kjer je leta 2008 diplomirala. Naposled jo je po zanimivem spletu okoliščin življenje pripeljalo do ilustracije. Dandanes kot fizičarka ter samouka ilustratorka zagreto manevrira v ilustratorskem svetu. Navdihujejo jo komični trenutki in živahnost vsakdana po eni, mir in tišina po drugi strani. Večinoma dela digitalno, črno-bele motive rada zriše na roke. Posebno zadovoljstvo ji predstavlja ustvarjanje motivov za razglednice in voščilnice, za katere želi, da so napredne, drugačne, z odmikom od tradicionalnih, prazničnih motivov.

Idejna zasnova, snemanje in montaža: Nika Skudnik Fotografija: Simona Vončina Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, februar 2021.

Povezava: https://youtu.be/19EZb45zfU4

 

Obiskovalce knjižnice, vljudno vabijo, da si razstavo ogledate v živo!

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi