Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Prepričal komisijo in osvojil 1. nagrado in zlato priznanje na Mednarodnem tekmovanju v Ameriki

Anej Gorenjak je 14- letni fant, ki obiskuje 9. razred Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem. Glasba mu je bila položena v zibelko. Že sedmo leto igra trobento v Glasbeni šoli Ravne na Koroškem, pri profesorju Janezu Miklavžini.

Ker je glasba del njegovega življenja, obiskuje tudi 6. razred tolkal in 1. razred klavirja.

Kljub strogim omejitvam zaradi Covida-19 je tudi v tem šolskem letu zelo priden in marljiv. Trobento vadi vsak dan in niti malo ne počiva. Z učiteljem sta ves čas redno izvajala ure preko interneta, doma pa mu je pri vaji svetoval in pomagal tudi oče.

Meseca decembra 2020 je dobil ponudbo z RTV Slovenija (ARS program). Prijavili so ga na tekmovanje v Prago. To je tekmovanje nacionalnih radijskih postaj, kamor so povabljeni najboljši posamezniki določenih držav. Glede na Anejeve dosežke z vseh dosedanjih tekmovanj so izbrali prav njega.

Tekmovanje v Pragi je organizirano v treh krogih. Celoten program je Anej posnel januarja v studiu RTV Slovenija. Njegov korepetitor v tem predizboru je bil profesor na Konzervatoriju za glasbo in balet Maribor prof. Ivan Ferčič. Trenutno čaka rezultate 1. kroga omenjenega tekmovanja.

V tem času je prijavljen tudi na tekmovanje KINGSPEAK INTERNATIONAL CLASSICAL MUSIC COMPETITION 2021- v Angliji. Ker je bil tudi to predizbor, Anej tudi te rezultate nestrpno pričakuje.

Konec prejšnjega leta je bil na spletnih straneh razpis za Mednarodno tekmovanje v Ameriki - AMERICAN YOUTH COMPETITION 2021, kamor smo prijavili tudi Aneja. Ker so v tem času on-line tekmovanja, se je udeležil tudi tega. S skladbo Herberta L. Clarka DEBUTANTE je prepričal komisijo in osvojil 1. nagrado in zlato priznanje. V kategoriji vseh trobil in vseh starostnih stopenj je Anej dosegel največje število točk. V bližnji prihodnosti pričakuje tudi nagrado, ki jo bodo poslali po pošti. Žal v letošnjem letu zaradi omejitev ne bo izpeljan zaključni koncert.

Anej je bil pred kratkim povabljen tudi na Mednarodno tekmovanje PAMUS FLOW, kjer bo tekmoval v sredo, 3. 3. 2021. Držimo pesti zanj!

Anej pa obljublja, da bo še naprej pridno vadil in užival v svojem muziciranju. Hvala vsem, ki z njim stopate po glasbeni poti in vsem, ki navijate zanj.

Prisluhnite mu:

https://www.youtube.com/watch?v=85J2hb6mU4w&feature=share&fbclid=IwAR0ssooPqRP2Hf6khArgGg92_VUVfBLoI90e_1PU9i3sZ-klh5RHN5xgq64

Foto: Dobran Laznik

Oglejte si tudi