Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

15. Festival slovenskega jazza na Ravnah

130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev na devetih različnih prizoriščih in 23 dogodkih, 12 koncertov, 2 dneva delavnic, 3 razstave, 2 projekciji lastnih filmov, izid Jazzopisa in še kaj … vse to je 15. Festival slovenskega jazza. Vse od 17. pa do 21. septembra 2019 z glavnino dogajanja na Ravnah na Koroškem, s prvim dogodkom pa že v ponedeljek, 9. septembra v Ljubljani. Več na www.fsj.si.

Pričetek festivala v Trubarjevi hiši literature

Kulturno društvo Drugi zvoki, Jazzovsko društvo in številni soorganizatorji letos prirejajo že 15. Festival slovenskega jazza, ki bo pospešil kulturni utrip na Ravnah s številnimi izjemnimi jazz zasedbami in virtuozi. Pričetek festivalskega dogajanja je postavljen v prestolnico, saj bodo v ponedeljek, 9. septembra, v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani odprli razstavo, poimenovano Big Band/Big Fun. Gre za serijo fotografij big bandov stalne fotografske spremljevalke jazza na Ravnah, Nike Hölcl Praper – fotobeležNice. Nato bo predstavljena 5. številka revije Jazzopis, edine revije o jazzu pri nas. Vsekakor pa prvi festivalski dan ne bo minil brez glasbe: na vibrafonu bo soliral v New Yorku živeči koroški vibrafonist Vid Jamnik.

Ravne na Koroškem – mesto jazza

Strnjeno festivalsko dogajanje se nato obeta od torka 17. septembra dalje, ko bodo ob 19.00 v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika odprli razstavo IZ-bor fotografa Iztoka Zupana. Sledi solo koncert Gala Furlana,instrumentalista in bobnarja.

Festivalska sreda je povsem namenjena mladim. V Kulturnem centru Ravne bo zasedba Stick Control (Bruno Domiter – bobni, Marko Furek – bas, Dmitrij Averjanov – vibrafon, Grega Gorenšek – marimba) otrokom iz vrtca ter osnovnošolcem predstavljala glasbo skozi dva dogodka: Jazz ne grize in Od klasike do jazza. Odlični glasbeniki in pedagogi, ki poskrbijo tudi za zabavo – spoznavanje področja glasbe bo za mlade tako gotovo zanimivo. 

Četrtek se festivalsko dogajanje seli v Koroški pokrajinski muzej, natančneje v Štauharijo, kjer bo predstavljen animirani film Guštarija. Je rezultat celoletnega dela – učenja, raziskovanja, načrtovanja in končne animacije učencev četrtega razreda OŠ Koroški jeklarji ter njihovih razredničark Mojce Berložnik in Olge Natlačen, pod mentorstvom Jureta Praperja, Matica Črešnika in Tadeja Bernika ter pod budnim strokovnim očesom soorganizatorjev: Zavoda Petida.

Programsko zagotovo zelo bogat bo petek, 20. september, ki se začenja ob 15.00 v Glasbenem domu Ravne na Koroškem s Šolo Jazz Ravne pod mentorstvom Sama Kolarja in Matije Mlakarja. Zvečer ob 18.00 se festival seli v Koroški mladinski kulturni center Kompleks, kjer bo svoj dom našla že v Ljubljani predstavljena fotografska razstava Big Band/Big Fun Nike Hölcl Praper (fotobeležNice). Sledi predstavitev 5. Jazzopisa, ki tokrat izide v predrugačeni obliki: vsebinsko je letošnja številka posvečena bogati tradiciji jazzovskih orkestrov. Tudi tokrat je, v želji po popularizaciji jazzovske glasbe, Jazzopis brezplačen. Za vse zamudnike četrtkove premiere animiranega filma Guštarija se obeta ponovitev (18.45, KMKC Kompleks), nato pa še posebna premiera, in sicer premiera filma Zvoki Jazza – Jazz Ravne. Filmski studio na Gradu, ki ga vodi režiser dr. Uroš Zavodnik, je s filmsko ekipo  dijakov ravenske gimnazije Nikom Gradišnikom, Tiso Praprotnik, Tino Geč, Andražem Kugovnikom in Filipom Dihpolom s kamero spremljal razgibano jazz sceno na Ravnah.

Ob 20.00 pa se v KMKC Kompleks pričenja bogato glasbeno festivalsko dogajanje: Boštjan Simon se bo predstavil s ploščo iz avtorskih kompozicij, imenovano "There Be Monsters". Glasba kvinteta Boštjana Simona se osredotoča na področje ločnice med znanim in neznanim, komponiranimi in popolnoma odprtimi zvočnimi krajinami. Na Kompleksovem odru se bo predstavila skozi zasedbo: Boštjan Simon – tenor in sopran saksofon, Mirko Cisilino (IT) – trobenta, Luigi Vitale  (IT) – vibrafon, Goran Krmac – tuba, Bojan Krhlanko – bobni. Ob 21.30 bo nastopil trio Zlatka Kaučiča: zvočnost tria bi lahko označili za (med)kulturni nagovor, s pomočjo katerega se glasbeniki uglasijo na skupno frekvenco, iz katere izidejo pestri poudarki, izjemne medigre, različne kombinacije in solistične intervencije. Mednarodno zasedbo tria sestavljajo Alexander Balanescu (RO) – violina, Javier Girotto (IT) – sopran saksofon, flavta ter Zlatko Kaučič – bobni, tolkala.

Od pestrega petka pa še k bolj pestremu in raznolikemu dogajanju na festivalsko soboto. Na Mestni tržnici in v okolici se bodo ob 11.00 predstavili Dinozzavri: nekdaj člani Jazz StartUP, potem člani JazzUP, zdaj pa mladinci, najstniki in nekdanji člani različnih glasbenih skupin, ki so delovale v okviru programa Jazz Ravne in Glasbene šole Ravne na Koroškem. Slišali bomo domačine: Filipa Dihpola – althorn, Žana Plohla – pozavna, Aljaža Dobnika – trobenta, Blaža Podrzavnika – bariton saksofon in Jureta Tamšeta – bobni. Uro kasneje se bo na isti lokaciji odvil koncert skupine Dej še'n litro, ki deluje od leta 1999, ko je nastala v študentskih domovih v Ljubljani. Njihova avtorska glasba ohranja trubaški melos s pridihom drugih sodobnejših zvrsti, kot je jazz. Največja dodana vrednost zasedbe je njihova izjemna energija, saj se nastopi po stari trubaški tradiciji ponavadi končajo na mizah. Zasedba: Rok Nemanič, Matej Bažec, Blaž Pek – trobenta, Bojan Volk, Mitja Mahnič – saksofon, Matija Mlakar, Nejc Kovačič – pozavna, Luka Dujc – bariton, Jure Nemec – tuba, Albert Barukčič, Uroš Nemanič – tolkala. 

Ob 18.00 se 15. Festival slovenskega jazza začasno seli v Cerkev Sv. Egidija, kjer bo nastopila vokalna skupina Bird-land – Little Jazz Mass pod umetniškim vodstvom Bojana Zeliča, ki je spisal tudi večino priredb. Nastopajoči: Pia Skvarča – sopran, Nina Ambrožič – sopran, Dijana Radovanovič – prvi alt, Taja Starc – prvi alt, Aleksandra Vojnovič – drugi alt, Anja Lončar – drugi alt, Klemen Zelič – tenor, Vid Sever – tenor, Vid Rutar – bariton, Matej Slavec – bariton, Simon Nosan – bas in Luka Škrlj – bas.

Za konec festivalskega dogajanja pa še trije odlični koncerti v KMKC Kompleksu: ob 20.00 dogodek Vollmaier igra LaibachSašo Vollmaier kot pianist in skladatelj sodeluje pri gledaliških in plesnih predstavah po vsej Evropi. Kot pianista ga zanima, kako glasbo Laibachov prenesti na klavir. Spogleduje se z dvema svetovoma, klasičnim ter industrialnim, in išče povezavo med njima s kombinacijo repeticije, minimalizma in širokega dinamičnega spektra. Ob 21.30 se z zasedbo predstavi Mario Vavti: z avtorskim prvencem Ride The Slide je poleg pozavne privzel še elektroniko, s katero v majhni, klasični zasedbi tria doseže dodatno igrivost in dinamičnost. Na odru se mu bosta pridružila Stefan Thaler na basu in Harry Tanschek na bobnih. Koncert je organiziran v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani.

Ob 23.00 pa še nastop Goran Bojčevski Kvinteta. Goran je magisterij iz klarineta končal na slovitem salzburškem Mozarteumu z najvišjo oceno v razredu svetovno znanega prof. Aloisa Brandhoferja. Njegov kvintet izvaja predvsem glasbo sveta, vsem dobro znane skladbe Piazzole, Mozarta, Bacha, makedonske ljudske itd., ki pa so posebne zaradi edinstvenih aranžmajev Bojčevskega v njegovem prepoznavnem slogu balkan nuevo. Zasedba: Goran Bojčevski – klarinet, pihala,  Jan Sever – klaviature, Miha Petric – kitara, Nejc Škofic – synthesizerji, Grega Hrovat – bobni.

Vstop na večino festivalskih dogodkov je prost, izjema sta koncertna večera v KMKC Kompleksu, kjer boste za večerno vstopnico odšteli 10 EUR, posebne ugodnosti pa bodo deležni študenti, brezposelni, upokojenci in socialno ogroženi posamezniki.

15. Festival slovenskega jazza organizirajo: Kulturno društvo Drugi zvoki, Jazzovsko društvo, Zavod Petida, Koroški mladinski kulturni center Kompleks, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem, Svitanje: Kulturno društvo Ravne na Koroškem in Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika ob podpori Občine Ravne na Koroškem ter Ministrstva za kulturo. Projekt sofinancira tudi Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Oglejte si tudi