Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

GRADILI BODO PRVE TRAJNOSTNE GRBINASTE POLIGONE IZ ŽLINDRE V SLOVENIJI

Slovenska industrija jekla, njena družba SIJ Acroni, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, podjetje Batt Crew in društvo Dejmo so sklenili partnerstvo, v okviru katerega bodo do leta 2022 zgradili pet trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre. To je edinstven projekt, ki sledi načelom krožnega gospodarstva, saj se za izgradnjo grbinastih poligonov kreativno uporablja žlindra, stranski proizvod jeklarske industrije. Tako bodo partnerji tudi na področju športne infrastrukture za vse prispevali k zmanjšanju porabe naravnih virov.

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov povezuje pet partnerjev. Poleg Slovenske industrije jekla in OKS – ZŠZ, ki s tem projektom svoje dosedanje sponzorsko sodelovanje še nadgrajujeta, bodo pri projektu sodelovali SIJ Acroni kot dobavitelj žlindre, Batt Crew kot graditelj poligonov in Športno kulturno društvo Dejmo kot motivator kolesarskih navdušencev in tistih, ki bodo to še postali. Vsak s svojim poslanstvom, vendar vsi z isto vizijo: grbinasti poligon v vsaki slovenski občini. Do leta 2022 jih bodo na zemljevid dodali pet.

Skoraj 10.000 tisoč ton žlindre za pet poligonov

Za gradnjo poligonov bodo uporabili črno žlindro različne granulacije, ki jo predelujejo v SIJ Acroniju. V srednje velik poligon je treba vgraditi približno 1.900 ton žlindre, iz katere bodo zgradili grbine in zavoje ter uredili drenažo. Janez Bajda, prokurist podjetja Batt Crew, ki ima bogate izkušnje z gradnjo kolesarske infrastrukture, se že veseli prve lopate žlindre, iz katere bo zrastel prvi grbinasti poligon.

 

Dokumenti, priloge:

Trajnostni grbinasti poligoni

Oglejte si tudi