Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
-1°C
SOB.
11°C
3°C
Oceni objavo

MARIBORSKA STARA TRTA NA RAVNAH NA KOROŠKEM

Na Lentu v Mariboru se je odvila tradicionalna prireditev ob rezu Stare trte, najstarejše trte na svetu. Letošnje obrezovanja trte je že štirideseto leto zapored in rez Stare trte je tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta. Tokrat so cepiče prejeli v osmih občinah, in sicer ga je prejela Občina Ravne na Koroškem, Občina in župnija Razkrižje, Kasaški klub Ljutomer, Društvo vinogradnikov Ribnica na Dolenjskem, hrvaško mesto Osijek, nacionalni park Inuyama na Japonskem, vinograd pri Stuttgartu v Nemčiji in Monošter na Madžarskem.

Stara trta je zaščitena kot naravni spomenik in je simbol Maribora ter vinorodne Slovenije. Častitljivo starost žametne črnine na mariborskem Lentu so znanstveno dokazali že leta 1972. Iz grozdja Stare trte običajno vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina. Polnijo ga v posebne stekleničke, te pa mariborska mestna občina uporablja za protokolarne namene.  

V ravenski delegaciji so bili mag. Irena Oder, direktorica Koroške osrednje knjižnice, Maksimiljan Večko, častni občan ravenske občine, ter Jože Prednik in Đuro Haramija.

S tem se je občina pridružila razvejani družini prejemnikov potomk vinske trte, ki je priznana kot najstarejša doslej znana žlahtna in še vedno rodna vinska trta na svetu. Prejeti cepljenko omenjene vinske trte pomeni prejeti živo genetsko izročilo, staro okoli 450 let, kar je povezano tudi z določeno odgovornostjo prejemnikov.

Cepič se bo zasadil na rastišče pred knjižnico, in sicer ob 70-letnici Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ter predvidoma v aprilu, ob prazniku Občine Ravne na Koroškem.

Gostišče Delalut ima tudi posajeno potomko najstarejše trte na svetu in 18. obletnico delovanja so leta 2016 obeležili s prav posebnim dogodkom, saj so v njihovi gostilni imeli prvo trgatev potomke najstarejše vinske trte na svetu. Dobili oziroma pridelali so 2515 gramov pridelka in tako stisnili dobrega pol litra zelo sladkega vinskega mošta. Največji grozd je tehtal 400 gramov.

Oglejte si tudi