Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Večerni arioso - koncert opernih arij na Prevaljah

V soboto, 5. marca 2014, je v Družbenem domu na Prevaljah odmevala klasična glasba. Takšna je bila uvodna napoved koncerta:

"Nocoj vas bosta na popotovanje po svetu klasične glasbe in čudovitem svetu opere popeljala mezzosopranistka Jadranka Juras in tenorist Andrej Oder, ki ju bo na klavirju spremljal mojster črnih in belih tipk, Tadej Horvat.

Naj vam s svojo predanostjo petju in glasbi polepšajo današnji večer, pa tudi prihajajoči praznik - dan vseh žensk. Tudi glasba je ženskega spola. Glasba pomirja, glasba razvname, glasba je otožna, je razigrana, je razgibana, je neuničljiva in je večna … Glasba nas lahko napolni s tisočerimi občutki in rodi nekaj lepega. Naj bo torej ta koncert še posebej posvečen vam, ženskam, brez katerih je, tako kot brez glasbe, življenje prazno.

Življenja brez glasbe si gotovo ne predstavljate vsi vi, ki ste tukaj zbrani. Prepričana pa sem, da si ga ne predstavlja niti naša prva gostja Jadranka Juras, ki je diplomirala iz jazzovskega petja na Univerzi za glasbo in odrsko umetnost v Gradcu in kot pevka zabavne in jazz glasbe sodelovala z mnogimi znanimi slovenskimi glasbeniki. Zadnja leta se posveča predvsem klasičnemu petju, pod mentorstvom profesorice Alenke Slokar Bajc. Nastopila je že več operah, nazadnje konec lanskega leta na Češkem.

Glasba je gotovo duševna hrana tudi za mladega tenorista Andrej Odra, ki ga večina, ki ste tukaj zbrani, kar dobro pozna. Prevaljčan se s petje ukvarja že od najstniških let, ko ga je njegov oče popeljal v Moški pevski zbor Vres. Nato je glasilke pregreval tudi v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič in svoje glasbeno znanje kot umetniški vodja delil s Koroškim oktetom. Pred petimi leti se je odločil za učenje solopetja. Pred dvema letoma je debitiral v operi Figarova svatba, lani pa je z Jadranko Juras nastopil na skupnem koncertu arij v Večernem ariosu. Prav temu boste lahko prisluhnili tudi nocoj.

Pomemben vezni člen dveh pevcev je seveda tudi pianist. Tokrat bo za klavirsko podlago in podporo skrbel Tadej Horvat, ki je kot profesor klavirja in korepetitor zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Prav tako je asistent oziroma višji strokovni sodelavec na ljubljanski Akademiji za glasbo. Za njim je mnogo samostojnih nastopov in uspešnih tekmovanj, za katere je prejel tudi številne nagrade in priznanja.

 

Ne moremo pa mimo dejstva, da je rdeča nit današnjih dveh pevcev profesorica solopetja Alenka Slokar Bajc. S svojim znanjem in predanostjo skrbi, da dosegata nivo glasbenega ustvarjanja,  ki vam ga bosta nocoj pokazala. Želim vam, da vam pričarata lep večer, in da ga pričarata tudi sebi, saj bosta zapela tistim, ki radi prisluhnete. Lepo je videti ljudi, ki na odru preprosto zažarijo.

Naj vam nocojšnji večer še dolgo odzvanja v ušesih in vedite, da brez vas - poslušalcev, tudi glasbe in glasbenikov ni.

Nenazadnje pa hvala tudi občini Prevalje, domačemu Moškemu pevskemu zboru Vres in KD Mohorjan, ki so omogočili današnji koncert.

Zdaj pa naj beseda da prostor glasbi. Naj spregovori Večerni arioso!"
Vesna Novak

Oglejte si tudi