Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Ahti, šiht!

Konec maja in prve dni meseca junija smo v Muzeju Ravne na Koroškem videli glasbeno lutkovno predstavo Ahti, šiht!, ki pripoveduje zgodbo o fabriki in fabriškem delavcu, železarju. V njej je pod težo aktualnih dogodkov izpostavljen pomen dela, vrednota, ki posamezniku omogoča eksistenco in dostojno življenje.

Skupina skoraj dvajsetih mladih, zbranih v Kulturno umetniškem društvu Kuvnkuvo je pod vodstvom dramaturginje Tee Kovše, predstavila odnos delodajalca do delavca v prvih letih po drugi svetovni vojni, v obdobju samoupravljanja in ga aktualizira s stanjem zadnjih desetletij. Ta odnos je izražen v poosebljanju železarne v podobi matere in kapitalista. V predstavi so se dotaknili bolečih občutij in posledic odpuščanja, ki zareže globoke socialne in družbene rane. Odnos delavcev do dela in strojev je izražen skozi glasbeno sporočilo, z ritmom in melodijo, ki jo daje vsakodnevna uporaba orodij, strojev in naprav.

Člani društva so prepoznali pomen dediščine železarstva in pomen industrijske dediščine, ki prinaša pozitivne in negativne posledice, s katerimi se nenehno soočajo njeni glavni nosilci, delavci. Dogajanje je postavljeno v izvirno okolje, nekdanji proizvodni obrat štauharijo, danes namenjen muzejski dejavnosti. Mladi so se dela lotili z velikim spoštovanjem do železarjev, železarne in muzejskega prostora, z veliko entuziazma, tako značilnega za delavstvo, skupino pa prežemajo vrednote solidarnost, tovarištvo, delavnost. Sceno in vloge so pripravljali in študirali z veliko predanostjo vso zimo, praviloma ob vikendih in ob predstavi pripravili še celovit promocijski program. Posneli so kratke filmčke, trailerje, oblikovali gledališki list, plakate, majice, itd. S predstavo so izrazili poklon delavcem in delu! Štauhariji in muzeju pa podarjajo novo dimenzijo interpretacije dediščine kulturne železa.

 

Oglejte si tudi