Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

70. obletnica smrti pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca

70. OBLETNICA SMRTI PISATELJA LOVRA KUHARJA – PREŽIHOVEGA VORANCA IN POŠTA 2390 RAVNE NA KOROŠKEM

Življenje Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, slovenskega pisatelja in političnega aktivista,  rojenega 10. avgusta 1893  v Podgori pri Kotljah, je zaznamovala dvojnost  (po)javnosti v pisateljevanju in politični  ilegali, ustvarjanju obeh tako v domovini kot emigraciji ter politični aktivizem napram ustvarjalni politiki. Slednja ga je pripeljala tudi do spora z jugoslovansko eminenco, Josipom Brozom Titom, ki je trajal vse do njegove Vorančeve smrti in zaradi katere se je 1939 umaknil iz aktivne politike in se posvetil pisateljevanju. Aprila 1941 se je po ustanovitvi OF znova politično aktiviral, a bil hitro ujet, zaprt in interniran v koncentracijski taborišči Sachsenhausen in Mauthausen. Umrl je 18. februarja 1950 v Mariboru, pokopan v Kotljah. Za zbirko povesti Solzice je leta 1949 prejel Levstikovo, leta 1950 pa še Prešernovo nagrado. Po njem je poimenovana prva slovenska bralna značka, knjižnica v Ljubljani, sedem slovenskih osnovnih šol ter spominska soba Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem. Žal namere po uporabi priložnostnega žiga na (pogodbeni) pošti 2394 Kotlje zaradi novih usmeritev Pošte Slovenije ni bilo (več) mogoče izvesti.

 

Tako bo priložnostni poštni žig ob 70. obletnici smrti pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca v uporabi v ponedeljek, 10. avgusta 2020, na pošti 2390 Ravne na Koroškem. Koroško filatelistično društvo je v sodelovanju s Prežihovo ustanovo poleg priložnostnega žiga izdalo ilustrirano dopisnico (KFD 219/2020), ki je hkrati vabilo na 18.tradicionalno druženje pri Prežihovi bajti, ki pa letos zaradi varstvenih pravil zaradi koronavirusne bolezni poteka popolnoma drugače, lahko bi rekli »samoizolirano«.

 

V ponedeljek, 10. avgusta 2020, si boste lahko ob 18. uri na youtube kanalu Koroškega pokrajinskega muzeja ogledali predavanje prof. dr. Igorja Grdine z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU, istega dne pa so, med 11. in 17. uro, posamezniki in družine vabljeni na brezplačen ogled Prežihove bajte. In tako se ožja domovina na sebi svojstven način oddolžuje Prežihu, ki je ljubil svojo domovino in te kraje iz nicine usmeril k soncu. Avtor sklopa, ki je svojstven »dvojček« le-temu, izdanem v letu 2018 ob Prežihovi 125-letnii rojstva, je arh. Borut Bončina. Filatelistični sklop zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava Jožeta Kebra (KFD) na pošti 2390 Ravne na Koroškem.

 

Borut Bončina

Oglejte si tudi