Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

70 let od smrti Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893-1950)

18. februarja leta 1950 je v Mariboru umrl slovenski pisatelj in politik, predstavnik socialnega realizma Lovro Kuhar – Prežihov Voranc. Pod vplivom materinih pripovedi je Voranc začel ustvarjati in oblikovati svoj pripovedniški dar. Njegov literarni opus je razširjen od romanov (Požganica, Doberdob, Jamnica), novel (Boj na požiralniku, Jirs in Bavh, Odpustki), potopisov (Od Kotelj do Belih vod), črtic (Povesti, Solzice), zgodb in brošur.

 

Leta 2020 se spominjamo 70. obletnice smrti enega najpomembnejših slovenskih literatov Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. Temu spominu smo namenili osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je potekala v torek, 18. februarja, v večnamenski dvorani v Kotljah.

 

V uvodu smo prisluhnili državni himni, ki jo je zaigral Anej Gorenjak, učenec Osnovne šole Prežihovega Voranca.

'Zbrani smo v čast 8. februarju, slovenskemu kulturnemu prazniku na današnji 18. februar, dan, ko se je pred natanko 70. leti poslovil Lovro Kuhar - Prežihov Voranc, naš domoljub, ki je, dolga leta krivično prezrt, s svojim delom postal nesmrten. Predvsem pa se želimo, izhajajoč iz lastne želje in ljubiteljskega odnosa do kulturne dediščine, pokloniti vsemu, kar kultura je.  Kultura spodbuja tisto, na čemer temelji naš obstoj: ustvarjalnost; ves nabor ustvarjalnosti na vseh področjih našega življenja. Zato bi v vseh družbenih okoljih pričakovali vzpodbujanje tega spoznanja, da le z ustvarjalnostjo lahko dosežemo premik - gibanje, ki nas bo vodilo do ključnega zavedanja, da so samo materialna rast brez komunikacije, solidarnosti, sodelovanja, odprtosti in strpnosti - prazen NIČ. Kultura je način človekovega življenja v skladu z njegovim znanjem, prepričanji, zgodovino in predvsem z jezikom. To ni čustveno zatekanje k visokoletečim besedam o jeziku, kulturi in umetnosti, ampak racionalna refleksija o njihovem pomenu - za naš zgodovinski obstoj in o skrbi zanj,' so bile uvodne besede moderatorke Janje Širnik.

 

Številne zbrane je pozdravil župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen.

 

V narodov blagor je beseda kultura že vgrajena. Boj za ohranjanje kulture in jezika pa dolžnost, ki iz slednje izhaja. Veseli in ponosni smo, da nas je v Kotljah v odsevu kulturnega praznika in ob spominu na našega velikega literata Prežiha nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je predvsem poudaril pomen kulture za slovenski narod.

 

Kultura je v nas. Živi z nami. Je eno redkih meril veličine in širine človeka. Člani Kulturnega društva Prežihov Voranc Ravne so gostovali v Kotljah, predstavile so se vse sekcije: dramska (Jožica Brežnjak), harmonikarski orkester, folklorna skupina, ženska vokalna skupina Deteljica ter Koroški oktet. K sooblikovanju programa so povabili tudi domačine, člane Kulturnega Društva Kotlje, in sicer ženski pevski zbor Solzice in mešani pevski zbor Rožmarin. Program so sooblikovali tudi učenci osnovnih šol Koroški jeklarji oziroma podružnice Kotlje in Prežihovega Voranca. Ob zaključku nam je zapel Milan Kamnik o naši Gori.

 

Sceno je pripravila Alja Tertinek, Bojana Verdinek in Irena Oder sta pripravili besedilo. Organizacijo dogodka so omogočili tudi Zveza kulturnih društev ter mnogi posamezniki.

 

Ob koncu prireditve je moderatorka Janja Širnik povzela besede Mirka Osojnika:

 

 »Bili so bratje Kuhar, Prežihovi pobi: Voranc, Lojz, Gustl in Anza. Bili so zastopniki različnih strank, med seboj nasprotnih. A držali so skupaj, kot bratje ...«

 

V preddverju hotuljske dvorane sta obiskovalce čakali čisto novi izdaji knjig: Klavdije KIE Zbičajnik: Prežihovi odtisi – Vorančeva pot (založila Prežihova ustanova) in Mirana Kodrina: Prežihov Voranc in venec anagramov (založila Koroška osrednja knjižnica). Obiskovalcem sta bili na voljo brezplačno.

 

Foto: Nace Zavrl

Oglejte si tudi