Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Korošci plezajo, 85 let organiziranega alpinističnega delovanja na Koroškem / odprtje razstave

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem je v četrtek, 14. aprila 2022, v Kulturnem centru Ravne na Koroškem povabil na odprtje razstave Korošci plezajo, 85 let organiziranega alpinističnega delovanja na Koroškem.

Alpinistična dejavnost je na Koroškem prisotna že od leta 1937. Začela se je na Prevaljah in se v naslednjih letih razširila po vseh krajih Mežiške doline. V drugi polovici 20. stoletja se je organizirani alpinizem razvil tudi v Mislinjski in Dravski dolini. Alpinistični odseki (danes klubi) so se skozi čas razvijali, širili in nizali pomembne dosežke tako v Sloveniji kot v svetu. V svojih vrstah imajo kar nekaj izstopajočih članov, ki so se s svojimi dosežki zapisali v svetovni alpinizem.

 

Odprtje je poleg številnih drugih obiskovalcev pospremil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je izrekel čestitke alpinistom ob tem častitljivem jubileju. Prisluhnili smo tudi direktorju KPM mag. Tadeju Pungartniku in Andreju Gradišniku, predstavniku vseh alpinistov na Koroškem. Razstavo je pripravila kustusinja Andreja Šipek.

Kulturni program je sooblikoval Nik Valenci, učenec Glasbene šole Ravne na Koroškem.

Pregledna razstava ob 85-letnici obstoja te dejavnosti na Koroškem bo skozi leto potovala po koroških občinah.

 

Foto: Primafoto

Oglejte si tudi