Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Pomoč bolnikom z levkemijo

Bolniki z levkemijo za ozdravitev potrebujejo darovalce krvotvornih matičnih celic. Včasih je bil postopek za darovalca zapleten in boleč, danes pa je enostavneje. Za prijavo pošljete e-sporočilo, po pošti dobite domov ovojnico z vprašalnikom ter palčko, s katero si sami vzamete bris iz ust in to potem zapakirano pošljete nazaj. Če ugotovijo, da ustrezate za darovalca, daruješ kri kot na krvodajalski akciji. Prijavite se lahko tisti, ki ste pripravljeni pomagati in se vpisati v register darovalcev ter ste stari med 18 in 45 let.


Več informacij je na voljo na spletnih straneh Zavoda RS za transfuzijsko medicino v rubriki Register darovalcev na povezavi http://www.ztm.si/register-darovalcev/slovenija-donor/, kjer med drugim pojasnjujejo, kako se vpisati v register »slovenija donor«. Postopek vpisa v register je zelo preprost, saj ga lahko opravite kar od doma.


Prosijo, da se pred naročilom paketa seznanite z informacijami o vpisu.


Paket za vpis naročite po elektronski pošti na naslov slovenija.donor@ztm.si. Poleg tega, da želite paket, pripišite vaše ime in priimek ter naslov. Na ta naslov boste prejeli medicinski vprašalnik, pisno privolitev in komplet za odvzem brisa ustne sluznice.


Po prejetju paketa za vpis je treba:

- izpolniti medicinski vprašalnik,

- podati pisno privolitev in

- oddati bris ustne sluznice.


Izpolnjen medicinski vprašalnik, podpisano pisno privolitev in bris ustne sluznice vrnete v priloženi in opremljeni ovojnici s predplačano poštnino.


Medicina je v zadnjih desetletjih izredno napredovala, zato je danes darovanje oz. odvzem krvotvornih matičnih celic preprostejši. Odvzem poteka iz venske krvi in le v izjemnih primerih ali če se darovalec tako odloči sam iz kostnega mozga.


Vsakdo, ki bi želel postati darovalec krvotvornih matičnih celic za kateregakoli bolnika na svetu, se lahko vpiše v register Slovenija Donor in se tako pridruži več kot 37 milijonom darovalcev z vsega sveta.


Glede na trenutno situacijo v povezavi s covidom-19 je vpis možen samo preko elektronske pošte. Informacije so na voljo tudi po telefonu št. (01) 54 38 220 vsak delovni dan med 11. in 14. uro.

Oglejte si tudi