Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
13°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Srečanje veteranov Bohinja - Tradicija, spomini in druženje

Bohinj, 20. maj 2023 – Na lepo majsko soboto se je Za krajem, v bližini smučišča Senožeta, odvilo tradicionalno srečanje veteranov vojne za Slovenijo iz Bohinja. Dogodek je organiziral Občinski odbor veteranov Bohinj, ki mu predseduje Vojko Vojvoda. Gostitelj srečanja je bil Jaka Zupanc, med osamosvojitveno vojno komandant intendantov na Zgornjem Gorenjskem.

Preko šestdeset zbranih je nagovoril župan Občine Bohinj, Jože Sodja, ki je spomnil na 17. maj – Dan veteranov in na pomembno vlogo Bohinjcev v letu 1990 , saj so mnogi hranili orožje in strelivo Teritorialne obrambe, ki ga Občinski štab Teritorialne obrambe Radovljica ni oddal pod nadzor JLA.

Janko Sebastijan Stušek, podpredsednik območnega veteranskega združenja Zgornja Gorenjska, je v nagovoru poudaril pomembnost takih spominskih srečanj, športnih tekmovanj in druženja veteranov nasploh. Izrazil je tudi hvaležnost Jaku Zupancu za obnovljeno mobilno vojaško bataljonsko kuhinjo, ki so jo prvič uspešno preizkusili prav na tem srečanju in je bilo srečanje tudi zaradi nje drugačno in posebno.

Kulturni program je vključeval nastope Roka Freliha s trobento, Jana Štroza s harmoniko ter Lucije Grm, ki je s svojim literarnim izborom del Karla Destovnika Kajuha, Prežihovega Voranca in Ivana Cankarja dopolnila prijetno druženje.

Srečanje veteranov vojne za Slovenijo v Bohinju je bil poseben dogodek, ki je poudaril pomen ohranjanja spomina na vojno za Slovenijo ter izražanja spoštovanja do vseh, ki so se borili za svobodo in neodvisnost države. Dogodek je okrepil povezanost med veterani ter prispeval k rasti enotnosti in solidarnosti v lokalni skupnosti.  Vsi zbrani  so bili soglasni, da se bodo v Srednji vasi v Bohinju še srečevali.

Oglejte si tudi