Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Plezalci odlični na zadnji tekmi državnega prvenstva v Celju

Pretekli vikend smo športni plezalci Radovljice zaključili sezono državnega prvenstva. Na novi steni v Celju je potekalo tekmovanje v težavnosti, prvič v zgodovini Slovenije pa tudi tekmovanje v hitrostnem plezanju.

Plezanje hitrosti in težavnosti je tako potekalo vzporedno. Za Radovljico so se v soboto najprej v težavnosti pomerile starejše deklice, kadetinje ter kadeti. Hana Humerca in Eva Puhar sta se obe uvrstili v finale, v katerem je zaradi izenačenih plezalk na 7. mestu nastopalo nekoliko več deklic kot običajno. V finalu sta obe naši predstavnici pokazali solidna nastopa in se uvrstili na 5. (Hana) in 7. (Eva) mesto. V skupnem seštevku se je na podelitev diplom uspelo uvrstiti Evi. Zasedla je končno 6. mesto. Prav tako sta se v finale uvrstili obe kadetinji. To je bil sploh prvi finale za Nino Grošelj, hkrati pa že drugi zaporedni za Laro Nikolič. V finalu žal nista uspeli nadgraditi nastopa iz kvalifikacij. Lara je zasedla 8. mesto, Nina pa 9. Luka Potočar je tako v kvalifikacijah kot finalu z dominantnim plezanjem uspel vknjižiti novo zmago ter samo potrdil svoj primat v kadetski kategoriji težavnosti. Luka je v sezoni 2018 zmagal vse tekme težavnosti pri kadetih in tako osvojil naslov državnega prvaka že v Kranju.

Med tem so se naši mlajši dečki in deklice prvič preizkusili v hitrosti. Za večino je bilo to prvo srečanje s hitrostnim plezanjem, saj smer za mlajše kategorije ni standardna. Vseeno je bilo nekoliko lažje tistim, ki so bili na pripravah v Innsbrucku, saj smo tam trenirali na podobnih smereh. Pri mlajših dečkih so se dobro odrezali Gorazd Jurekovič, Tanej Cerar Božoič ter Nejc Skumavec. Vsi so se uvrstili v osmino finala, Gorazd pa celo v četrtfinale. Na koncu je Gorazd zasedel 8. mesto, Tanej 12., Nejc 16., Jan Ulčar pa je nekoliko zaostal za osmino finala ter končal v predtekmovanju na 19. mestu. Pri mlajših deklicah je šlo najbolje Maji Arnež. Z 10. mestom je za pol sekunde zaostala za četrtino finala. V osmini finala sta bili še Lina Laharnar na 14. mestu ter Klara Škutelj na 16.  Ela Glavač se je uvrstila na 23. mesto.

Članska težavnost je bila za ŠPO Radovljico precej napeta. Luka Potočar in Vita Lukan sta se borila za naslove državnih prvakov. Že po kvalifikacijah je odlično kazalo Luku, ki je kot edini priplezal do vrha smeri. Odlično je odplezala tudi Vita, ki je zaostala le Mio Krampl (AO Kranj). Izredno zahtevna moška smer v finalu nas je pustila v negotovosti vse do Lukovega nastopa. Izkazalo se je, da je bila že višina 18+ dovolj za drugo mesto in tako tudi dovolj za skupno zmago. Luka Potočar je postal članski državni prvak! Slavil je domačin Jernej Kruder (ŠPO Celje). Pri dekletih je bila smer precej bolj primerna. Vita je kljub odličnemu plezanju v finalu morala priznati premoč Mii ter tekmo končala na 2. mestu. Mia je postala tudi državna prvakinja, Vita pa se je uvrstila na skupno 3. mesto.

Po sobotnem tekmovanju smo že malo računali točke za skupno uvrstitev med klubi. Naša prednost se je počasi, a vztrajno topila. Klub temu smo še vedno verjeli v skupno zmago. Kar precej tekmovalcev je prespalo Celju. Prav tako tudi trenerski štab. Nihče ne ve, če je temu botroval tudi sejem erotike v Celju ????

Nedelja se je pričela v znamenju hitrosti. Eva Puhar in Hana Humerca sta se prvič pomerili na standardni smeri za hitrost. Eva je kazala izjemne čase že na treningih in se s časom 12,33s uvrstila v finale, kjer ji je uspel še boljši nastop. S časom 11,95, kar je tudi njen osebni rekord, je postala državna prvakinja v hitrostnem plezanju pri starejših deklicah! Hana je s časom 15,27s zaključila tekmovanje v četrtfinalu na 7. mestu. Lara in Nina sta v zelo okrnjeni skupini kadetinj zasedli 6. in 7. mesto. Zopet nas je presenetil Luka Potočar, ki je v polfinalu izločil favorita Žigo Zajca ter si z svojim osebnim rekordom 8,77s zagotovil nastop v finalu. Tudi tam je slavil ter postal še prvak v hitrosti med kadeti.

Mlajši dečki in deklice so imeli na sporedu še težavnost. Najboljšo predstavo je pokazal Gorazd Jurekovič, ki je po odlično odplezani prvi smeri do vrha preplezal drugo smer, kar je bilo dovolj za 3. mesto. To so bile tudi prve stopničke v težavnosti sezone 2018 za Gorazda, ki je v skupnem seštevku končal ravno pod odrom za zmagovalce. Dobro je plezal tudi Nejc Skumavec, ki se je uvrstil na 8. mesto. V tej kategoriji sta plezala še Jan Ulčar (16.) ter Tanej Cerar Božič (20.). Pri deklicah je Maja Arnež v prvi smeri osvojila vrh, v drugi pa je po manjši napaki zaključila nastop na višini 34, kar je bilo na koncu dovolj za 6. mesto. V tej kategoriji so plezale tudi Lina Laharnar (14.), Klara Škutelj (16.) ter Ela Glavač (23.).

Za zaključek sezone se je v Sloveniji prvič izvedla še članska hitrost na standardni postavitvi. Tekmovanje se je izkazalo za precej zanimivo in je potekalo v zelo sproščenem vzdušju. Tako večina tekmovalcev kot tudi trenerjev hitrosti še ne jemlje popolnoma enakovredno balvanom in težavnosti, vseeno pa mislim, da se bo to kmalu spremenilo. Vita je s časom 12,72s le za 12 stotink zgrešila oder za zmagovalke, Luka pa je s časom 8,91s zaključil na 8. mestu. Zmagala sta Jernej Kruder (ŠPO Celje) ter Lučka Rakovec (ŠD Proteus).

Za konec sezone je načelnika Klemena Humerco in glavnega trenerja Luka Štefana zanimala le še ena stvar. Ali smo med klubi zasedli prvo mesto!?! V eksploziji navdušenja sta ugotovila, da je ŠPO Radovljica z 6897 točkami najboljši klub sezone 2018 ????

Našim tekmovalcem, vodstvu, staršem ter vsem ki ste tako ali drugače pripomogli k tekmovalnim uspehom v letu 2018 iskreno čestitamo, ter se odpravljamo na zaslužen počitek in planiranje sezone 2019, ki bo še uspešnejša! ???? (napisal: Domen Švab)

Fotografije in rezultati.

Oglejte si tudi