Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Panonski biseri z radovljiškim zastopnikom

Novi Sad, 28. maj - V nedeljo zvečer je sklenil svoj letošnji krog 11. mednarodni umetniški festival Panonski biseri, ki ga pripravlja SKOR (Savez književnika u otadžbini i rasejanju) iz Novega Sada. Gre za poezijo v srbskem jeziku, pesmi vseh uvrščenih pa objavijo tudi v zborniku.
Letos je bila kolonija posvečena pesniku Vladimiru Petkoviću Disu, uporniku srbske poezije brez primere. Pesnik je tragično sklenil svoje življenje na potapljajoči se ladji 1917, na kateri je bil z drugimi srbskimi vojaki, ki so se vračali z grškega otoka Krf in jih je potopila nemška podmornica. Ena njegovih pesmi (Naši dani) je objavljena na spletni strani Zaigrajmo pesnike.

Zato ni čudno, da se je Andrej Kokot, kot edini Slovenec med to leto 95-timi "Panonskimi biseri" uvrstil z dvema svojima angažiranima pesmima (Nemoj sineBalkanska posla). Sicer je tradiconalni umetniški festival namenjen srbsko pišočim avtorjem, poleg Andreja pa sta se letos uvrstila le še dva "tujca" in sicer Makedonca Filip Dimkoski in Monika Stojanova. Ostali so po večini domačini iz Srbije, oziroma živeči po evropskih državah.

Pesniška kolonija je v Novem Sadu gostila literate tri dni. Od minulega petka so ob druženju in obiskovanju lokalnih znamenitosti, kot sta na primer Petrovaradinska trdnjava in Sremski Kamenci, prebirali svojo poezijo in se v prijatejskem vzdušju spoznavali, ako se niso poznali že od prej.

Oglejte si tudi