Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Okroglih sto blejskih čebelarjev

Blejski čebelarji so nocoj v Infocentru Triglavska roža praznovali 100- letnico delovanja.

Ustanovni zbor Čebelarske družine Bled je bil marca 1919 v vili Savica na Rečici, letos družina praznuje častitljiv jubilej, 100 letnico delovanja. V okviru tega mogočnega in visokega rojstnega dne ter evropskega projekta Bee aware, v katerem čebelarsko društvo sodeluje skupaj z Občino Bled, se je že zvrstilo nekaj dogodkov, praznovanje sto letnice pa je vil vrhunec dogajanja. Pobudnik ustanovitve blejske čebelarske družine sto let nazaj je bil profesor Leopold Bebler, učitelj na osnovni šoli in prvi načelnik Čebelarske družine Bled. V tajniškem poročilu s prvega občnega zbora, 7. marca 1920, je zapisano, da je imel odbor šest sej, sklepali so razdelitvi sladkorja, nabavi orodja in veselici. Z izkupičkom od veselice so kupili stiskalnico za vosek, med in tehtnico. Leta 1929 je čebelarska družina Bled obsegala vasi Grad, Zagorice, Mlino in Rečico in je imela 16 čebelarjev, ti pa so imeli 91 panjev, 29 kranjičev in 16 nemških panjev. Leta 1937 je na Bledu čebelaril tudi hotelir Kenda – pravzaprav je to zanj počel njegov vrtnar.

Po vojni se je čebelarstvo s pomočjo ljubljanske zadruge počasi postavilo na noge. Leta 1953 so postavili čebelnjak na Pokljuki, leta 1955 so kupili matice, leta 1957 je padel rekord – na Rčitnem so natehtali 4,8 kilograma medu v enem dnevu. Leta 1963 so se izšolali čebelarski pregledniki, vzredili so nove plemenske matice. Leta 1977 je družina imela 39 članov in 399 družin.

Potem je prišla lokalna samouprava in z njo tudi današnja organiziranost blejske družine, v katero so združeni blejski in gorjanski čebelarji.  

Ob praznovanju sto letnice so pripravili tudi fotografsko razstavo, nagrade pa so prejeli Peter Čadež, Jože Kosmač in Matjaž Brodnik.

V kulturnem programu so nastopili otroci s Podružnične osnovne šole Ribno, kjer deluje tudi čebelarski krožek, in otroci z osnovne šole Bled. Številne blejske čebelarje so pozdravili tudi prapori sosednjih društev, slovesnosti pa sta se udeležila tudi predsednika slovenske in gorenjske čebelarske zveze, Boštjan Noč in Anže Perčič.

Oglejte si tudi