Logo MojaObčina.si

Radovljica

DANES
33°C
15°C
JUTRI
29°C
16°C

Planinski pohod VO na GOLZ

Naše izhodišče je bilo v vasi Naggal 950 m. Razdelili smo se v dve skupini.

Milan je vodil skupino 7ih udeležencev, katere cilj je bila koča Kohlroslhütte 1534 m. Po poti mimo starega mlina so se povzpeli na planino Naggler Alm 1324 m in preko planine Jadersdorfer Ochsenalm do koče Kohlroslhütte. Ker so imeli še dovolj časa in volje, so se povzpeli še na planino St. Lorenzen Kuhlalm 1700 m. Tu so naredili pavzo za malico in počakali drugo skupino, da so jo zagledali na vrhu Golca. Ob povratku so se ustavili še v koči, kjer so pričakali pohodnike druge skupine. Nato pa pričeli s sestopom po gozdni cesti do planine Naggler Alm in naprej do vasi Techendorf, kjer nas je čakal avtobus.

V drugi skupini je bilo 21 pohodnikov. Iz Naggla smo se usmerili do pristanišča Paterzipf, od koder smo potem sledili makadamski cesti do planine Hermagorer Bodenalm 1231 m. Na koncu planine smo zavili proti planini Radniger Alm. Po dveh ovinkih makadama smo nato zavili na planinsko stezo. Na planini Radniger Alm 1554 m so se nam odprli razgledi na vrhove nad smučiščem Mokrine. Pokazal  se je tudi vrh Golca. Po krajši pavzi smo nadaljevali z vzponom. Sonce je dobivalo na moči, strmina  se je stopnjevala. Odpirati so se nam začeli pogledi na Viš in Montaž ter Mangart in malo pod vrhom smo lahko videli tudi Triglav. Na severu se nam je pokazala skupina Latschurja. Malo pred 11. uro smo prispeli na vrh. Uživali smo v razgledih na Julijske in Karnijske Alpe, na zahodu smo lepo videli skupino Reisskofla ter Lienške Dolomite. V dolini smo občudovali lepoto Belega jezera. Na planino Lorenzen Alm smo pomahali prvi skupini.

Pri sestopu z vrha je bilo potreben nekaj več previdnosti, saj je bila pot strma. Preko planine Lorenzen Alm smo sestopili do koče Kohlslhütte, kjer smo še ujeli prvo skupino, ki se je že pripravljala za sestop. Po okrepčilu smo tudi mi začeli s sestopom do planine Jadersdorfer Alm in po planinski poti nadaljevali do planine Naggler Alm, kjer smo za sestop izbrali stezo, ki vodi preko smučišča. V Techendorf smo sestopili ob 16h. Vzeli smo si še nekaj časa za ogled kraj. Nekateri  so se tudi okopali v jezeru.

A. Mežan

FOTOGRAFIJE Marjan, Milan

FOTOGRAFIJE Krolina

(vir: pdradovljica.si)

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi