Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
1°C
Oceni objavo

Vabilo na prireditve ob prazniku občine Radovljica 5. avgustu

Občinski praznik 5. avgust praznujemo v počastitev spomina na ustanovitev Cankarjevega bataljona leta 1941 na Vodiški planini. Osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj in koncertom Z opero na pot bo v petek, 3. avgusta, ob 19.30 na Linhartovem trgu pred cerkvijo v Radovljici, ki se bo za ta večer spremenil v pravo letno gledališče. Če bo deževalo, pa bo prireditev v Linhartovi dvorani. Vabilo je v prilogi.

 

Občinski nagrajenci

Občinska priznanja bo na slovesnosti izročil župan Ciril Globočnik. Prejemnik najvišjega priznanja za leto 2018, velike plakete Občine Radovljica, je Janez Pretnar za dolgoletno delovanje v Planinskem društvu Radovljica. Plakete bodo prejeli Domen Škofic za izjemne dosežke v športnem plezanju, Domen Marinčič za umetniško vodenje in prispevek k izjemnosti Festivala Radovljica v slovenskem ter mednarodnem prostoru in Tomaž Rotar za vzpon na Mount Everest. Prejemniki pečatov so Andrej Golčman za 40-letno aktivno delovanje na področju prostorskega razvoja občine Radovljica, Klemen Dolenc za spodbujanje športne rekreacije in prostovoljstvo ter Pavel Potočnik za razvoj, inovativnost in prenos znanja na področju izdelovanja ultra lahkih letal. Gabrijela Humerca pa je prejemnica medalje za organizacijo projekta »Božiček za en dan« in prostovoljstvo.

Posebno priznanje in denarno nagrado za nadaljnje izobraževanje bodo prejeli letošnji zlati maturanti in dijaki, ki so bili odlični v vseh štirih letnikih srednje šole: Sonja Debevc, Luka Kambič, Aljaž Kolar, Ana Koselj, Pia Kravanja, Andraž Maier, Tjaša Meglič, Gal Mladenović, Katja Palovšnik, Tanja Pfajfar, Benjamin Potočnik, Nejc Primc in Martin Vogelnik.


Z opero na pot

Slovesnost se bo nadaljevala z gala koncertom vrhunskih italijanskih in lokalnih opernih pevcev. Z najlepšimi opernimi arijami in dueti bodo nastopili Cristina Ferri, Claudia Marchi, Domingo Stasi, Mojca Bedenik in Dejan Heraković. V programu bodo uživali tako ljubitelji opere kot poslušalci, ki to glasbeno zvrst šele spoznavajo. Koncert v sodelovanju z občino organizira radovljiško društvo KUD Theatrum Mundi.


S
rečanje mest na Venerini poti

Uvodna prireditev občinskega praznika in Festivala Radovljica, srečanje mest na Venerini poti, bo na Linhartovem trgu v Radovljici to nedeljo, 29. julija. Predstavili se bodo mojstri domače in umetnostne obrti, lokostrelci ter gledališke skupine z uličnimi predstavami. Prireditev pripravlja Turistično društvo Radovljica.

Ob 10. uri se bodo oglasile fanfare, Radolčan bo naznanil prihod vitezov in grajske gospode in jih popeljal od stojnice do stojnice. Razstavljavci, ki so si pridobili certifikate o kvaliteti svojega dela in izdelkov, bodo pletli košare, rezbarili skulpture, dolbli uporabne lesene predmete, klekljali, kvačkali, tkali, ročno šivali usnjene izdelke, na ogled in v nakup ponujali dobro lončevino in keramiko, nakit, medene izdelke, čaje, suha in sveža zelišča, pekarske dobrote, druge oblizke in še marsikaj.

Igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja se bo levila iz bojevitega in mečevalskega srednjega veka z lokostrelskim tekmovanjem v Linhartov čas in nov prizor: Navihani Tonček. Linhartov oder pripravlja prvo premiero v sezoni 2018/19, delo priljubljenega Andreja Rozmana Roze: Rozine rozince bo uprizoril skupaj s pevsko skupino Korona v atriju župnijskega dvora. Posebna poslastica bo pogovor z gostjo sestro Mihaelo Bizjak o rojakinji redovnici Rafaeli Vurnik.

Srečanje mest na Venerini poti se je rodilo kot spomin na viteza Ulrika Lichtensteinskega, ki je v 13. stoletju preoblečen v prelestno Venero jezdil iz Benetk na Češko in bil gost tudi na gradu Kamen.

 

Spominsko srečanje na Vodiški planini

Združenje borcev za vrednote NOB območja Radovljica bo tradicionalno spominsko srečanje s kulturnim programom pri Partizanskem domu na Vodiški planini na Jelovici  ob 77. obletnici ustanovitve Cankarjevega bataljona priredilo v soboto, 4. avgusta, ob 11. uri. Slavnostni govornik bo Jože Mencin, predsednik Policijskega veteranskega društva SEVER Gorenjska

 

Ta dan ob 10. uri pa bo v Galeriji Šivčeva hiša vsakoletna praznična arhitekturna delavnica Radovljica – staro mesto, ki jo organizira Center arhitekture. Ob 20. uri pa bo v Radovljiški graščini prvi koncert 36. Festivala Radovljica  »Mestni piskači v renesančni Evropi«.

 

Poletje v Radol'c 2018: program praznovanj občinskega praznika

 

NEDELJA, 29. JULIJ

 

Od 10. do 19. ure: SREČANJE MEST NA VENERINI POTI

Uvodne prireditve in slovesnosti 36. Festivala Radovljica:sejem mojstrov domače in umetne obrti, ulične predstave, lokostrelski turnir, srednjeveški plesi

Linhartov trg v Radovljici

(Turistično društvo Radovljica)

 

PETEK, 3. AVGUST

 

Ob 19.30 uri: OSREDNJA SLOVESNOST OB OBČINSKEM PRAZNIKU S PODELITVIJO PRIZNANJ IN KONCERTOM »Z OPERO NA POT«

Linhartov trg v Radovljici, pred cerkvijo (ob dežju v Linhartovi dvorani Radovljica)

(Občina Radovljica in KUD Theatrum Mundi

 

SOBOTA, 4. AVGUST

 

Ob 10. uri: IGRIVA ARHITEKTURA »RADOVLJICA – STARO MESTO«

Arhitekturna delavnica

Galerija Šivčeva hiša v Radovljici

(Center arhitekture)

 

Ob 11. uri: SPOMINSKO SREČANJE S KULTURNIM PROGRAMOM OB 77-LETNICI USTANOVITVE CANKARJEVEGA BATALJONA

Vodiška planina, Partizanski dom

(Združenje borcev za vrednote NOB območja Radovljica)

Ob 20. uri: OTVORITVENI KONCERT 36. FESTIVALA RADOVLJICA 2018

»Mestni piskači v renesančni Evropi«

Ansambel Cappella de la Torre

Radovljiška graščina

(Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica)

 

Oglejte si tudi