Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Vabilo na Ekopraznik in 15. kolesarski izlet pred dnevom brez avtomobila

V občini Radovljica bomo letos povezali srečanje ob zaključku sezone na biodinamičnem učnem vrtu, Ekopraznik in tradicionalni kolesarski izlet pred dnevom brez avtomobila. Tako bomo združili prizadevanja za trajnostno mobilnost, spodbujanje telesne aktivnosti in kakovostne prehrane, kar vse prispeva k ohranjanju zdravja, okolja in narave.

 

Na biodinamičnem vrtu za OŠ A. T. Linharta Radovljica se zaključuje že peta vrtnarska sezona. Ekopraznik bo v četrtek, 20. septembra, od 15. do 18. ure. Na stojnicah bode svoje pridelke in izdelke ponudili ekološki in biodinamični kmetje, zato smo k sodelovanju povabili Združenje ekoloških kmetov Gorenjske.

 

Na uvodni prireditvi na vrtu ob 15. uri bomo najprej predstavili nov čebelnjak, ki ga je v počastitev prvega svetovnega dneva čebel postavilo Čebelarsko društvo Radovljica. Občina je zagotovila sredstva za material, čebelarji pa so čebelnjak postavili s prostovoljnim delom. Osnovni šoli A. T. Linharta in Antona Janše Radovljica bosta z letošnjim šolskim letom svojim učencem poleg vrtnarskega lahko ponudili tudi čebelarski krožek. Redni obiskovalci vrta, predvsem otroci, pa bodo pridobili še bolj jasen vpogled v naravo in pomembnost čebel pri pridelavi hrane ter ohranjanju biotske pestrosti. Hkrati je nova pridobitev dodatna spodbuda za tesno sodelovanje in povezovanje s Čebelarskim centrom Gorenjske v Lescah, kjer ima svoj sedež tudi Semenjalnica, ekološka hranilnica semen. Tudi tokrat pa občane vabimo, da z nami delijo stare sorte stročnic za pridelavo semen, ki jih na vrtu pridelujejo v največji možni meri.

 

Na stojnicah se bodo v okviru projekta Očistimo Slovenijo 2018 predstavile tudi prodajalne, v katerih je možno kupovati z lastno embalažo. Komunala Radovljica pa bo predstavila svoje aktivnosti na področju zmanjševanja količine odpadkov in ustreznega ravnanja z odpadki v gospodinjstvih.

 

Degustacijo jedi iz zelenjave, ki je zrasla na biodinamičnem vrtu, bodo letos pripravili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. S pripravljenimi jedmi pa se bodo po kolesarskem izletu lahko okrepčali tudi kolesarji. Kolesarski izlet pred dnevom brez avtomobila bo namreč isti dan, v četrtek, 20. septembra, start in cilj pa na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica.

 

Zbor kolesarjev bo ob 15.45 uri na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica, začetek izleta pa ob 16. uri. Krožna trasa, dolga 14 kilometrov, bo speljana po ulicah Radovljice in Lesc, do Hlebc, Zapuž in Nove vasi nazaj na izhodiščno točko. Udeleženci se bodo ob vrnitvi okrog 17.15 ure lahko vpisali v spominsko knjigo, prejeli simbolično darilo in poskusili jedi iz pridelkov biodinamičnega vrta.

 

Kolesarji se izleta udeležite na lastno odgovornost in ste se dolžni ravnati v skladu s cestno prometnimi predpisi. Obvezna je tehnična brezhibnost koles in uporaba čelad za otroke do 18. leta starosti. Uporabo čelade priporočamo vsem kolesarjem.

 

Če bo deževalo, srečanja na vrtu, Ekopraznika in kolesarskega izleta ne bo.

 

PREGLED DOGAJANJA


V četrtek, 20. septembra, pri OŠ A. T. Linharta Radovljica:


od 15. do 18. ure

EKOPRAZNIK NA BIODINAMIČNEM UČNEM VRTU

Predstavitev novega šolskega čebelnjaka in druženje ob degustaciji jedi iz pridelkov vrta

Tržnica izdelkov lokalnih ekoloških in biodinamičnih kmetij ter prodajaln, v katerih je možno kupovati z lastno embalažo

Predstavitev aktivnosti za zmanjševanje količine odpadkov in ustrezno ravnanje z odpadki v gospodinjstvih v okviru Očistimo Slovenijo 2018

 

ob 16. uri

15. KOLESARSKI IZLET

Zbor kolesarjev: ob 15.45 uri na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica

Krožna trasa, dolga 14 km,  po ulicah Radovljice in Lesc, do Hlebc, Zapuž in Nove vasi, po vrnitvi v Radovljico okrog 17.15 ure pogostitev na Ekoprazniku


Sodelujejo: Občina Radovljica, Združenje ekoloških kmetov Gorenjske, biodinamični javni učni vrt, Komunala Radovljica, d. o. o., Fundacija Vincenca Drakslerja, Dr. Maja Kolar,Tereza Kouřilova, lokalna koordinatorka akcije Očistimo Slovenijo, Športna zveza Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje

Fotografije s prireditev bodo objavljene.

Oglejte si tudi