Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Športni objekti in površine spet odprti ob upoštevanju omejitev in ukrepov

Z današnjim dnem začnejo veljati nova pravila glede izvajanja športnih aktivnosti , vsi pokriti športni objekti in zunanje športne površine pa se ponovno odpirajo. Pri tem je treba upoštevati veljavne ukrepe. Na Direktoratu za šport pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so pripravili priloženo pregledno razlago veljavnih ukrepov za obdobje od 12. do 18. aprila, ki jo povzemamo v delu, ki se nanaša na izvajanje športno rekreativne dejavnosti in uporabe športnih objektov.


Izvajanje športno rekreativne dejavnosti


Dovoljena je samostojna ali vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter vodena brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu se ne šteje v številčno omejitev. Izvajanje športno rekreativne vadbe je dovoljeno na zunanjih površinah oziroma na prostem ter v zaprtih športnih objektih.


Pri izvajanju športno rekreativne vadbe v skupinah je treba vzdrževati vsaj 2 metra medosebne razdalje, razen med člani skupnega gospodinjstva.


Športno rekreativna vadba je dovoljena v vseh pojavnih oblikah in za vse starostne skupine.


Brezkontaktna športna vadba je takšna športna aktivnost, pri kateri med izvajanjem ne pride do dotika oziroma fizičnega stika med vadečimi.


Individualna športna vadba je takšna športna vadba, pri kateri posameznik vadi sam ali pod vodstvom strokovnega delavca v športu.


Minimalno predpisano razdaljo med vadečimi je treba razumeti tako, da jo je možno vzdrževati ves čas izvajanja vadbe. Zaradi dinamičnosti izvajanja športne vadbe priporočajo, naj organizatorji oz. izvajalci športnih programov zasledujejo predlagano omejitev 20 kvadratnih metrov vadbene površine na posameznika.


Uporaba športnih objektov


Za izvajanje športno gibalne dejavnosti oziroma športnih programov, ki jih odlok dovoljuje, se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa zakon o športu: športni centri, odprti in zaprti športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

Za uresničevanje javnega interesa na področju športa je nujno, da so javni športni objekti in športne površine (vključno s šolskimi športnimi objekti) odprti oz. dostopni in da se omogoči izvajanje vseh pojavnih oblik športa, ki jih opredeljuje zakon o športu.


Uporaba šolskih športnih objektov za namen izvajanja športnih programov ni v neskladju z odlokom o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Pomembno je, da se v zaprtih športnih objektih za učence in učenke oz. dijakinje in dijake izobraževalnega zavoda v času izvajanja vzgojno izobraževalnega procesa ne izvajajo dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda, in jih izvajajo zunanji izvajalci. Izvajanje športnih programov iz odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov je v zaprtih šolskih športnih objektih dovoljeno po zaključku dnevnega vzgojno izobraževalnega procesa.


Smučišča


Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljeno. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog je dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od sedmih dni, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Uporaba je dovoljena tudi uporabnikom, ki imajo potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, uporabnikom, ki imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, in uporabnikom, ki imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Oglejte si tudi