Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

S slovesnosti ob dnevu državnosti

Občina Radovljica je na predvečer dneva državnosti pripravila tradicionalno slovesnost Lipi samostojnosti v  Radovljici. Na slovesnosti so  sodelovali tudi praporščaki Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Gorenjska, Območnega združenja Zgornja Gorenjska in Območnega združenja Zveze policijskih veteranskih društev Sever.

Zbranim je ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije čestital župan Ciril Globočnik, ki je pred tem ob jubileju naše države skupaj z mladimi tekači in predsednikom Športne zveze Radovljica, Bled, Bohinj, Gorje Miroslavom Pogačarjem  na Radol'ški 10ki zasadil lipo pri atletskem stadionu. Dejal je, da smo v zadnji treh desetletjih sprejemali ključne odločitve in ogromno dosegli, v naslednjih letih pa si želi, da bi prav vsak državljan imel možnost dostojnega življenja brez pomanjkanja, da bolj spoštujemo in sprejemamo različnost. »Skrajni čas je za kulturni dialog in medsebojno spoštovanje. Želim si, da vsi sodelujemo pri oblikovanju in izvajanju pozitivnih politik za trajnosten razvoj naše države,« je povedal župan.

Slavnostni govornik mag. Cveto Uršič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je spomnil, da smo bili v letih 1990-1991 v Sloveniji enotni, zelo odločni in modri. Zahvalil se je vsem, ki so zbrali pogum in se politično izpostavili, tudi Avguštinu Mencingerju, poslancu prvih demokratičnih volitev v Sloveniji, ki ga je radovljiški občinski svet včeraj imenoval za častnega občana. Za pogum in strpnost se je zahvalil članom Območnega štaba Teritorialne obrambe Radovljica in pripadnikom policije, ki so dosegli, da je bil umik vojske iz Slovenije miren. Enote Območnega štaba teritorialne obrambe Radovljica so bile v osamosvojitveni vojni angažirane v obrambi letališča Brnik, blokadi vojašnic Radovljica in Bohinjska Bela ter mejnih prehodov v zgornjesavski dolini. Po besedah mag. Uršiča je Slovenija v 30ih letih postala uspešna država, z uspešnim gospodarstvom in nizko stopnjo brezposlenosti in je socialna država. Za dan državnosti je čestital in svoj nagovor sklenil z besedami škofa Antona Martina Slomška, ki je mlade v celovškem semenišču, kje je uvedel tečaj slovenskega jezika, opozarjal: »Prva tvoja domovina je materna dežela … Pomagaj svojemu kraju, v katerem si doma … Ne sramuje s ljudstva, i je tvojega naroda, in svojega jezika ne pozabi, katerega so tebe tvoja ljuba mati naučili …«

Zbrane je nagovorila tudi Nina Vidic, rojena 25. junija 1991. Povedala je, da je dan državnosti zanjo velik osebni in državni praznik: »Praznik, ko ni samo dela prost dan, vendar praznik, ko se lahko veselimo, da živimo v samostojni državi, praznik, ki ga imamo danes na podlagi zgodovinskih odločitev ljudi, ki so takrat imeli toliko poguma, vere, zaupanja v ljudi, da so ustvarili lastno državo, za katero so se na plebiscitu odločili Slovenci.« Meni, da se predvsem mladi premalo zavedajo, kakšen blagoslov je živeti v svoji državi, z lastnim jezikom, himno, zastavo in grbom: »Vse to je bilo nam mladim, ko smo se rodili, že položeno v zibko. Zato srčno upam, da se bo narodna zavest med Slovenci okrepila.«

Kulturni program slovesnosti je oblikoval dr. Rok Andres, nastopila pa sta  Pihalni orkester Lesce in Otroška folklorna skupina Voše pod mentorstvom Vilme Kravanja Gosnik, lanske prejemnice plakete Antona Tomaža Linharta. Program je povezovala Urša Langus.

Radolš'ka 10ka letos poteka na atletskem stadionu pri OŠ A. T. Linharta Radovljica. Tekmuje 50 tekačev. Tekmovanje še traja, razglasitev rezultatov je predvidena ob 21. uri.

Oglejte si tudi