Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Praznovanje občinskega praznika 5. avgusta

Slovesnost ob občinskem prazniku bo v ponedeljek, 1. avgusta 2022, ob 18.30 v Grajskem parku v Radovljici, če bo deževalo, pa bo prireditev v Linhartovi dvorani. Osrednja pozornost bo namenjena občinskim nagrajencem. Kulturni spored bodo tudi letos oblikovali udeleženci poletne operne akademije maestra Georga Pehlivaniana, program po scenariju Roka Andresa pa bosta povezovali Suzana Adžić in Mojca Škofic.

Občinski praznik 5. avgust praznujemo v počastitev spomina na ustanovitev Cankarjevega bataljona leta 1941 na Vodiški planini. Ob 81-ti obletnici bo v soboto, 6. avgusta, ob 11. uri spominsko srečanje pri Partizanskem domu na Vodiški planini. Tradicionalno srečanje organizira Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radovljica. Slavnostni govornik bo Jakob Demšar, predsednik krajevne organizacije ZB Radovljica – Lesce. Na prireditev bo organiziran avtobusni prevoz ob 8. uri iz Krnice in ob 8.30 iz Radovljice.

Prejemniki občinskih priznanj

Občinski svet je veliko plaketo Občine Radovljica podelil Evi Pogačar za aktivno članstvo v gorski reševalni službi, civilni zaščiti in Rdečem križu. Plakete Občine Radovljica bodo prejele Božena Kolman Finžgar za uspešno vodenje Knjižnice A. T. Linharta Radovljica ter razvoj bralne pismenosti in bralne kulture, Jelena Horvat za uspešno vodenje in razvoj Osnovne šole Antona Janše Radovljica in Iris Breganski za izjemen uspeh na olimpijadi gluhih in prispevek k prepoznavnosti invalidnosti v občini in širše.

Prejemniki pečatov Občine Radovljica so ob 20-letnici delovanja Slovensko društvo Hospic, območni odbor Gorenjska za humanitarno dejavnost, Alenka Košir, direktorica PC Gorenjka, Lesce, za uspešno vodenje proizvodnega podjetja s stoletno tradicijo, upokojeni zdravstveni delavci Nuša Potočnik Virnik, Vanda Reš, Štefka Trdina, Nuša Tulipan in Janez Zaletel za velik prispevek k zdravstveni oskrbi v občini Radovljica v času pandemije covida-19, Mira Hladnik za ohranjanje spomenikov NOB na območju občine Radovljica in sodelovanje v projektih humanitarnih in okoljskih nevladnih organizacij, Klemen Štefelin za 10–letno delovanje na mestu predsednika Prostovoljnega gasilskega društvu Begunje na Gorenjskem, plavalka Tjaša Pintar za dve osvojeni zlati medalji na nedavnih Sredozemskih igrah in organizacijska enota Komunale Radovljica Vodovod, kanalizacija, čistilne naprave za kakovostno izvajanje gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Medalje Občine Radovljica pa prejmejo Marjana Štendler za dolgoletno prostovoljstvo v Župnijski karitas Radovljica in prostovoljni vozniki v projektu Prostofer Zdenko Cund, Zlata Demšar, Matjaž Glavač, Stanka Hrovat, Bogdan Lotrič, Jože Pogačnik, Franc Velikonja, Tomaž Vidmar in Milan Vogrin.

Občina Radovljica vsako leto nagradi tudi zlatim maturantkam in maturantom ter dijakinjam in dijakom, ki so bili odlični v vseh štirih letnikih srednje šole. Letošnji prejemniki posebnih priznanj in denarnih nagrad za nadaljnje izobraževanje so Janez Peter Bohinc iz Radovljice, Nina Breznik z Lancovega, Žana Demšar iz Lesc, Rocio Dowhyj iz Radovljice, Iza Glavač iz Lesc, Pia Holc iz Poljč,                

Janja Jesenko iz Radovljice, Lin Livrin iz Lesc, Neli Markelj iz Zapuž, Aprila Prašiček Kovač iz Radovljice, Ožbej Resman z Zgoše, Ajda Sofrić z Ovsiš, Alea Šuklje Hadžić in Miha Zore iz Radovljice.

Tradicionalne prireditve ob občinskem prazniku

Srečanje mest na Venerini poti s srednjeveško tržnico obrtnikov in rokodelcev iz vse Slovenije na Linhartovem trgu v Radovljici bo v nedeljo, 31. julija, od 10. do 19. ure. Tradicionalno tržnico ob praznovanju občinskega praznika Turistično društvo Radovljica organizira že sedemindvajseto leto. Na stojnicah bo razstavljen in na prodaj pester izbor izdelkov znanih in priznanih rokodelcev, ki črpajo iz bogate zakladnice slovenskih obrti. V programu bodo sodelovali tudi žonglerska skupina Čupakabra, igralska skupina Gašperja Lambergarja in Lucijan Černe s srednjeveškimi igrarijami, pomerili pa se boste lahko tudi na lokostrelskem turnirju.

Festivalska zastava bo na Linhartovem trgu zaplapolala v petek, 5. avgusta, ko bo ob 18.30 uri slavnostna otvoritev 40. Festivala Radovljica 2022. V tem sklopu bo ob 19. uri v Radovljiški graščini odprta spominska soba skladatelja Uroša Kreka, nova pridobitev Muzejev radovljiške občine. Letos praznujemo 100-letnico rojstva Uroša Kreka (1922 – 2008), častnega občana Občine Radovljica in velikega podpornika Festivala Radovljica. Sledil bo otvoritveni koncert Angleška uvertura ob 20. uri v cerkvi sv. Petra v Radovljici, na katerem bo nastopil Festivalski baročni orkester, ki je nastal posebej za to priložnost in združuje slovenske glasbenike in nekaj tujih specialistov. Na sporedu bodo uverture, simfonija in koncerti iz Londona 18. stoletja.

Na jubilejnem 40. Festivalu Radovljica 2022 se bo med 5. in 23. avgustom zvrstilo deset koncertnih sporedov z repertoarjem od 16. do 20. stoletja. Na koncertih bo nastopilo 52 umetnikov iz 15 držav. Festival organizira Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica s predsednico Marijo Kolar, spored festivala pa že šestnajsto leto zapored oblikuje umetniški vodja Domen Marinčič.

Glasbeni predstavi in poletni kino v Grajskem parku

Turizem in kultura Radovljica v sodelovanju z Občino Radovljica in JSKD Radovljica ob občinskem prazniku v Grajskem parku Radovljica pripravlja privlačne kulturne dogodke. Slovesnosti s podelitvijo občinskih priznanj bo v ponedeljek, 1. avgusta, ob 20. uri sledila Opera za ljudi s koncertno izvedbo opere Carmen, na kateri se bodo predstavili mladi slovenski pevci in pevke, ki se v juliju v Radovljici udeležujejo operne akademije maestra Georga Pehlivaniana. Operna predstava bo izvedena v koncertni različici - pevci bodo na odru stali pred orkestrom, brez kostumov in scenografije, kot se to dogaja v operni hiši.

V torek, 2. avgusta, ob 20. uri lahko obiščete koncert Klemena Slakonje & Small banda »Ni da ni«. V sredo, 3. avgusta, ob 21. uri pa bo v Poletnem kinu v Grajskem parku na ogled dokumentarni film Ena za reko: Zgodba Save. Vstopnice za prireditve so v predprodaji na voljo v spletni trgovini na www.radolca.si in v TIC-u Radovljica. Za ogled filma Ena za reko: Zgodba Save vstopnine ni.

Pregled prireditev ob občinskem prazniku

NEDELJA, 31. julij

10.00-19.00 SREČANJE MEST NA VENERINI POTI, sejem domače in umetnostne obrti, ulične predstave, lokostrelski turnir, Linhartov trg, Radovljica

PONEDELJEK, 1. avgust

18.30 OSREDNJA SLOVESNOST OB OBČINSKEM PRAZNIKU S PODELITVIJO PRIZNANJ
20.00 OPERA ZA LJUDI, koncert učencev poletne šole maestra Georga Pehlivaniana – koncertna izvedba Carmen
Grajski park, Radovljica

TOREK, 2. avgust

20.00 NI DA NI, koncert, Klemen Slakonja & Small band, Grajski park, Radovljica

SREDA, 3. avgust

21.00 POLETNI KINO, dokumentarni film Ena za reko: Zgodba Save, Grajski park, Radovljica

PETEK, 5. avgust

18.30 SLAVNOSTNA OTVORITEV 40. FESTIVALA RADOVLJICA 2022, Linhartov trg, Radovljica
19.00 ODPRTJE SPOMINSKE SOBE UROŠA KREKA, Muzeji radovljiške občine, Mestni muzej, Radovljica
20.00 OTVORITVENI KONCERT 40. FESTIVALA RADOVLJICA 2022, cerkev sv. Petra, Radovljica

SOBOTA, 6. avgust

11.00 SPOMINSKO SREČANJE S KULTURNIM PROGRAMOM ob 81. obletnici ustanovitve Cankarjevega bataljona, Partizanski dom, Vodiška planina


Foto: Janez Resman, Dvorni ples, natečaj Dogodki v občini Radovljica 2021

Oglejte si tudi