Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

5. avgust – praznik občine Radovljica

Ob občinskem prazniku, ki ga 5. avgusta praznujemo v počastitev spomina na ustanovitev Cankarjevega bataljona leta 1941 na Vodiški planini, bo župan Ciril Globočnik izročil priznanja letošnjim občinskim nagrajencem. Veliko plaketo Občine Radovljica bo prejel Tonček Smolej za dolgoletno aktivno udejstvovanje na področju gorskega reševanja in vodenje Društva Gorske reševalne službe Radovljica. Prejemniki plaket Občine Radovljica so Kulturno društvo Bid Bang ob 20-letnici delovanja, Igor Marijan za dolgoletno članstvo in vodenje PGD Radovljica ter humanitarne akcije in podjetje Mioba za prispevek k razvoju kulturnega turizma z odprtjem Lekarniškega in alkimističnega muzeja Radovljica. Medaljo Občine Radovljica pa bo prejel Franc Hrovat za aktivno delovanje v društvih in sodelovanje v organizacijah odbojkarskih sodnikov.

Posebno priznanje in denarno nagrado za nadaljnje izobraževanje bodo prejeli letošnji zlati maturanti in dijaki, ki so bili odlični v vseh letnikih srednje šole: Ema Babić, Zala Blaznik, Žan Bohinc, Lea Holc, Neja Jeraj Sedej, Pia Kavčič, Peter Franc Letonja, Eva Maier, Aljaž Medič, Nina Pfajfar, Eva Rekar, Lara Ropič Bizjak, Kaja Rupar, Brina Skaza, Maja Šlibar, Ema Šumi, Inja Valant in Nina Zrimšek

Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusno boleznijo 19 slovesnost s podelitvijo priznanj ne bo odprta javnost. Posnetek slovesnosti bo objavljen na občinskih spletnih straneh.

Prireditve v prazničnem tednu

Tradicionalna uvodna prireditev občinskega praznika in Festivala Radovljica, srečanje mest na Venerini poti, bo na Linhartovem trgu v Radovljici to nedeljo, 2. avgusta, od 14. do 19. ure. Predstavili se bodo mojstri domače in umetnostne obrti ter gledališke skupine z uličnimi predstavami. Prireditev pripravlja Turistično društvo Radovljica, ki obiskovalce prosi, da upoštevajo previdnostne ukrepe, ustrezno medsebojno razdajo, priporočeno uporabo zaščitnih mask in druge napotke organizatorja na prizorišču.

Ob občinskem prazniku bo od 5. avgusta v Galeriji Šivčeva hiša odprta razstava Alpska modna industrija-ALMIRA; Preteklost oblikuje sedanjost. Razstava je nastala v sodelovanju Mesnega muzeja Radovljica, ki hrani obsežno zbirko gradiva nekdanje Almire, in Fakultete za dizajn. kjer so študentje pripravili izdelke, ki so jih navdihnile pletenine iz nekdanje tovarne. Razstava bo na ogled do 27. novembra, od torka do nedelje od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure.

V petek, 7. avgusta, ob 20. uri bo na Linhartovem trgu pred cerkvijo prvi koncert 38. Festivala Radovljica »Musica Globus«. Otvoritveni koncert slovaškega ansambla Solamente Naturali povezuje glasbo Georga Philippa Telemanna z ljudsko glasbo iz takratnih rokopisov. 

Dan prej, v četrtek, 6. avgusta, ob 19. uri pa JSKD Radovljica in JZTK Radovljica v radovljiškem grajskem parku pripravljata koncert Opera za ljudi. Na koncertu se bodo predstavili mladi slovenski pevci in pevke, ki se v Radovljici konec julija udeležujejo operne akademije pod vodstvom priznanega dirigenta Georga Pehlivaniana. Pripravili bodo koncertno izvedbo Mozartove Figarove svatbe. Koncert je brezplačen, zaradi priporočil NIJZ za organizacijo prireditev pa so potrebne prijave udeležbe v TIC Radovljica (04 531 51 12 ali info@radolca.si). Če bo deževalo, dogodek odpade.

Foto: Vida Markovc (natečaj Dogodki v občini Radovljica 2019)

Oglejte si tudi