Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Radovljica po izboru Svetovne turistične organizacije med najboljšimi turističnimi kraji

Mesto Radovljica je prejelo naziv in znak »Best Tourism Village«, ki ga je letos prvič podelila Svetovna turistična organizacija (UNWTO) in z njim nagradila vasi in podeželske destinacije, ki s svojim delovanjem na področju turizma prispevajo k razvoju regije, v kateri se nahajajo, in pri tem ohranjajo bogato naravno in kulturno dediščino. Nazive in znake so danes podelili na 24. zasedanju generalne skupščine Svetovne turistične organizacije v Madridu, slovesne podelitve se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc

Naziv je globalna iniciativa, ki spodbuja tiste turistične kraje, ki ohranjajo kulturno in naravno dediščino, tradicije in raznolikost. Prijavo na razpis je pripravil Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, komisija pa je ocenjevala več kategorij: kulturno in naravno dediščino, ohranjanja kulturnih virov, gospodarsko, družbeno in okoljsko trajnost, upravljanje turizma, infrastrukturo ter skrbi za zdravje in varnost. Izbranih je bilo 44 krajev z vsega sveta, iz Slovenije poleg Radovljice tudi Solčava. Med najboljše sta bili izbrani izmed 170 destinacij iz 75 držav. Na UNWTO so ob tem zapisali, da Radovljica in Solčava izstopata po ohranjanju tradicionalnih vrednot in načina življenja v njunem okolju ter izrednem trudu za razvoj turizma na podeželju. Poleg tega aktivno razvijata odgovorni turizem na vseh treh stebrih trajnosti: okoljskem, gospodarskem in družbenem. Obe destinaciji sta tudi nosilki zlatega znaka Slovenia Green Destination, kar priča o njuni zavezanosti trajnostnemu razvoju.

Poziv k prijavi je objavila Slovenska turistična organizacija v začetku poletja, nato pa med slovenskimi prijavami izbrala finaliste, ki so pripravili še obsežnejše prijave za UNWTO. Kot so zapisali, gre za povsem novo iniciativo, ki si prizadeva za razvoj turizma na podeželskih območjih in večje priznavanje njegovega pomena kot enega ključnih stebrov za ohranjanje tradicionalnega načina življenja, naselij ter z njimi povezane kulturne krajine, naravne in kulturne raznolikosti, lokalnih vrednot in dejavnosti. Hkrati Svetovna turistična organizacija s tem pozivom želi postaviti v ospredje inovativne pristope, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju.

Oglejte si tudi