Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
9°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

ZLATA pevska skupina KORONA


Pevska skupina Pevskega društva Korona iz Lesc smo na nedavnem mednarodnem zborovskem festivalu v Bijeljini prejela zlato priznanje. Domači publiki se bomo predstavili na letnem koncertu, ki bo 8. junija v Baročni dvorani Radovljiške graščine.

Skupaj kar več kot 1.500 pevcev dirigentov, profesorjev glasbe in ljubiteljev zborovskega petja oziroma štirideset zasedb je sodelovalo na letošnjem 23. zborovskem festivalu Majske glasbene svečanosti, ki so ga v začetku meseca pripravili v Bijeljini. Prireditev je po besedah tamkajšnjega župana Ljubiše Petrovića priložnost za druženje, sklepanje novih poznanstev, izmenjavo znanja in izkušenj ter povezovanje ljudi med regijami. Ob Koroni je na festivalu od slovenskih udeležencev sodelovala le še sestavljeni moški zbor Ad Hoc iz Šentvida pri Stični.
Zbori iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Slovenije, Hrvaške, Republike Srbske in BiH so se pomerili v desetih kategorijah, med njimi v kategorijah otroških pevskih zborov, folklore (ansambli s tradicionalno glasbo) in pop in džez, vokalnih zasedb, vokalno-instrumentalnih zasedb, moških in ženskih pevskih zborov.
Na festivalu v Bijeljini smo sodelovali prvič, pred tričlansko žirijo pa predstavili v kategoriji vokalnih ansamblov in s programom izključno slovenskih skladateljev: Po jezeru bliz Triglava v priredbi Egija Gašperšiča, molitev Otche nash Andreja Makorja, Zapuščena v priredbi Benjamina Ipavca in Ježkova Ko boš prišla na Bled v priredbi Franca Podjeda.
Dokazali smo, da je mogoče z dobro izvedbo slovenske pesmi doseči tudi zlato, saj smo presegli magično mejo 91 točk, ki so bile potrebne za žlahtno priznanje. Veliko nagrado festivala je kot najboljši med prejemniki zlatih priznanj osvojil Zbor Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca.
Čeprav se s petjem ukvarjamo le ljubiteljsko, naš od januarja novi maestro Jernej Smolej pravi, da so vaje intenzivne, polne dobre volje in razumevanja, ki bo naše vodilo še naprej. Skupino namreč sestavljamo pevec in vodja Jernej ter trije zakonski pari: Jerneja in Stane Stres, Stane in Saša Avsenik - Pise, ter Barbara in Bojan Rauh, ki sta se nam kot zadnja pridružila pred mesecem dni. Verjetno smo edina takšna skupina v Sloveniji.

Oglejte si tudi