Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Čebelarski muzej in OŠ Antona Janše v Državnem zboru RS

V dneh od 14. do 20. maja 2016 sta bili v preddverju velike dvorane Državnega zbora Republike Slovenije na ogled Potujoča razstava originalnih poslikanih panjskih končnic Čebelarskega muzeja iz Radovljice in razstava otroških poslikanih panjskih končnic v različnih tehnikah, nastalih na likovnih delavnicah Osnovne šole Antona Janše Radovljica.

20. maja je obe radovljiški ustanovi  nagovoril predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, Verena Štekar-Vidic, direktorica Muzejev radovljiške občine in Jelena Horvat, ravnateljica OŠ Anton Janša, pa sta predstavili obe razstavi.

Dogodek smo popestrili z medenim zajtrkom s pokušnjo slovenskih vrst medu, ki ga bo pripravilo Čebelarstvo Ambrožič Danijela in Blaž s Sela pri Bledu.

Razstavi sta bili organizirani v sklopu spremljevalnega programa razstave Ohranimo čebele, ki bo na ogled na Ljubljanskem gradu od 21. 5. do 25. 9. 2016.

 

Potujoča razstava panjskih končnic Čebelarskega muzeja iz Radovljice od leta 1978 gostuje doma in v tujini. Muzej se je z njo predstavljal v številnih evropskih državah, to je v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, na Danskem, Irskem, zdaj pa bo z zanimivimi zgodbami gostovala še v Državnem zboru RS.

Sestavlja jo več kot 100 prednjih deščic panjev, poslikanih z različnimi motivi; številnejši in starejši so motivi z nabožno vsebino. Skupino posvetnih motivov sestavljajo domišljijski prizori (npr. živali v človeški vlogi, norčevanje iz rokodelcev, iz človeških napak), lovski prizori, zgodovinske teme (vojaški prizori, zgodovinske osebnosti) in prizori iz vsakdanjega življenja. Poslikane panjske končnice so najizvirnejši del ljudskega slikarstva na Slovenskem, posebnost ljudske umetnosti doma in v svetu.

 

Osnovna šola Antona Janše Radovljica ohranja bogato kulturno dediščino s tradicionalnimi likovnimi delavnicami Poslikava panjskih končnic. Razstava poudarja večplastno simbolno sporočilo, ko deščice niso le poslikan kos lesa, temveč izdelek, ki izraža otroško ustvarjalnost in domišljijo. Na 16 likovnih delavnicah so sodelovali otroci gorenjskih osnovnih šol, osnovnih šol s prilagojenim programom ter centra za otroke s posebnimi potrebami. Nastala je bogata zbirka, ki obsega več kot 200 del.

Tradicionalne, inovativne in edinstvene tehnike (akril, lesorez, tolčeni baker, žebljarjenje, linorez, mozaik, keramika, strip, lepopisje, oblikovanje iz lesa in panjska končnica iz voska) so svež pristop k bogati kulturni dediščini in negovanju ljudskega izročila, spoštljiv do čebele in njene predanosti družini ter do prvega učitelja čebelarstva na dunajskem dvoru, čebelarja in slikarja Antona Janše. 

Povezave

www.mro.si

Oglejte si tudi