predavanje prof. dr. Janeza Hribarja prodekana Biotehniške fakultete Ljubljana - živilska tehnologija.
Dom dr. Janka Benedika26.3.2015 ob 17:00 v jedilnici Doma
Vstopnina 5€
Stanovalci, osebje Doma dr. Janka Benedika in donatorji brezplačno
Prodaja vstopnic na blagajni pred vstopom v prireditveni prostor
JESENKOVA NAGRADA 2010
Prof.dr. Janez Hribar
Prof. dr Janez Hribar se je po maturi na gimnaziji Poljane v Ljubljani
vpisal leta 1965 na študij živilske tehnologije in leta 1971 diplomiral
ter se takoj zaposlil na BF, Oddelek za živilstvo, Katedra za
tehnologije rastlinskih živil, najprej kot raziskovalec, nato kot asistent
(1974), pa višji predavatelj od leta 1984 po magistraturi na Univerzi v
Zagrebu, Fakulteti za poljopripvredne znanosti. Kot univerzitetni
učitelj – najprej kot docent deluje od leta 1989 po pridobitvi doktorata
znanosti s področja živilstva, nato izredni profesor in od leta 2000 kot
redni profesor. Na isti katedri profesionalno deluje od diplome in še
pred tem nekaj let kot študent. Po opravljenem doktoratu se je
profesor Hribar strokovno izpopolnjeval na več tujih univerzah in
inštitutih npr. na Univerzi Porto Alegre (Brazilija), Univerzi
Hohenheim (Nemčija), Državnem inštitutu za vrednotenje kmetijskih
pridelkov v Milanu (Italija) ter kot gostujoči profesor deloval na
Univerzi Strossmayer v Osijeku (Hrvaška).
Znanstveno raziskovalna dejavnost profesorja Hribarja je vseskozi
usmerjena na področje tehnologij rastlinskih živil. Že z diplomskim
delom se je vključil v ameriško-slovenski projekt Postharvest
behaviour of apples and pears, ki je obravnaval problematiko
poobiralnih tehnologij. To področje je poglobljeno raziskoval po
opravljenem doktoratu, kot nacionalni koordinator v mednarodnih
projektih COST 94 in FLAIR, v delovni skupini Alpe Jadran za
sadjarstvo pa je postal koordinator za področje skladiščenja in
predelave sadja. Leta 1994 je skupaj s sodelavci organiziral odmeven
simpozij Quality criteria z udeleženci iz 18 držav. Na področju
predelave sadja velja posebej izpostaviti njegovo originalno
tehnološko rešitev predkoncentriranja sokov, ki je uspešno
prenešena v prakso z uporabo reverzne osmoze pri koncentriranju
jabolčnega soka. Večji del njegovega raziskovalnega dela obsega
problematiko skladiščenja sadja in vrtnin v spremenjeni atmosferi.
Študij stresnih razmer, kot pokazatelja odzivnosti rastlinskega tkiva v
aerobno anaerobnem ravnotežju, pa je predmet njegovega
raziskovanja v zadnjem obdobju. Kot vodja raziskovalne skupine se
je intenzivno vključil v mednarodni projekt Evropske unije
COPERNICUS s projektom Shelf-life prediction for improved safety
I: info@chopin-goldenring.si
T: 041 720 270