Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Dunaj ni najlepše mesto na svetu

No, Zoki ni rekel tega, je pa to povedal na drug način. To mesto zagotovo preko celega leta vrvi na enak način. Gneča na ulicah, na trolah in na Ubahnu, ki je njihov metro, skratka na zemlji in pod njo, za zrak pa ne vemo, ker smo potovali z vlakom, pa še na njem je bila gneča. Edino pri taksijih ni gneče, saj pravi Dunajčani (če izraz predlog "pravi" sploh obstaja, ker je menda v njem ustrezno pomešano vsaj 12 etničnih skupin) v glavnem taksijev ne uporabljajo. So predragi. Tudi tu torej obstaja ljudsko varčevanje, ki mu lahko rečemo (milo rečeno) delitev na bogate in manj bogate.

Dunaj je velemesto. Ne sicer tako, kot ta hip nesrečni Caracas z osmimi milijoni prebivalcev. Z 1,9 milijona je primerljiv recimo z Beogradom. Čista resnica je tudi ta, da "nemški" nismo dosti govorili, saj je tam, kjer smo bili, prevladoval srbsko-hrvaški jezik (kakor smo mu svojčas rekli) in tudi mnogi literati, ki so na zaključno srečanje mednarodnega literarnega razpisa Miloš Crnjanski 2017 prišli z vseh koncev in krajev bivše "Juge" pravijo, da gre dejansko za en jezik v različicah. Ne glede na to, koliko se sodobni jezikoslovci in politiki poskušajo obračati drugače.

Festival Miloš Crnjanski organizirajo kulturno društvo Zlatna reč – Srpska kruna z Dunaja, društvo Sretenje iz Slovenskih Konjic in zagreti kulturniški zanesenjaki z Dunaja. Rezultat festivala  je zbornik letošnjega leta, v katerem so domovanje našle zgodbe, pesmi in aforizmi 158 avtorjev z vseh prej omenjenih vetrov, "a i šire", kot se v tem prostoru rado reče. Nekaj del v je celo iz Japonske in Izraela, a se njihovi avtorji niso udeležili sklepnega dela festivala.

K sodelovanju so v strokovno žirijo pritegnili eminentne literarne strokovnjake: dr. Vjera Rašković Zec, prof. ddr. Wolfgang Rohrbach in akademik prof. dr. Kaplan Burović.  Žirija je med 354 avtorji, ki so poslali preko 1000 literarnih del najprej izbrala 200 avtorjev, na koncu pa se jih je v letošnji zbornik uvrstilo že omenjenih 158.

Med izbranimi so bili tudi trije Slovenci. Kot najboljši med vsemi aforisti Rajko Ferk, pohvaljeni pesnik Zdravko Kokanović Koki in pohvaljeni radovljiški protestni pevec, pesik in aforist Andrej Kokot (na naslovni sliki), ki je svoje bivanje na Dunaju izkoristil tudi za predstavitev Jahačev revolucije in glede na to, da je bilo kar nekaj telefonov strumno v zrak, se je spodaj objavljeni posnetek znašel tudi na FB, Jahači revolucije pa so ga "pretopili" še na Youtube. Na zaključni večer so tudi mnogi izvodi Pesmarice Jahačev revolucije menjali lastnika.


Andrej Kokot je za svoje aforizme prejel pohvalo, sicer pa so v vsaki kategoriji podelili po tri nagrade in tri pohvale.

Sicer je na razpis poslal tudi Keš devojko, a ta z zbornikom ni imela sreče, je pa "sodelovala" v zaključnem neformalnem delu.

Oglejte si tudi