Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

Aktualne informacije civilne zaščite in občine

Radovljiški štab civilne zaščite je danes na poziv regijske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje poslal dopolnjene in ponovno usklajene potrebe zaščitne opreme. V skladu z navodili je oddal obseg zaščitne opreme, ki jo v radovljiški občini potrebujemo za komunalno in pogrebna podjetja, pralnice perila in čistilnice, Rdeči križ in humanitarna društva, gasilce, izvajalce storitve pomoč na domu, taksiste, trgovine z živili, civilno zaščito in občinsko upravo. Na informacijski telefonski številki 04 537 23 39 prejemamo vse več klicev s prošnjami za zaščitno opremo, predvsem tistih, ki na različne načine oskrbujejo občane. Štab civilne zaščite trenutno razpolaga z omejeno zalogo zaščitne opreme ter jo razdeljuje za najnujnejše potrebe. Ker oprema iz državnih zalog še ni na voljo, Občina Radovljica sama naroča dodatne zaščitne maske, katerih dobava pa je postopna.

Prostovoljci OZRK Radovljica so tudi včeraj skrbeli za oskrbo s hrano občanov, ki sami ne morejo nakupovati in nimajo druge pomoči. Nadaljujejo pa tudi svojo redno socialno dejavnost in socialno ogroženim posameznikom razdeljujejo pakete s hrano iz rezerv Evropske unije. Pomagajo tudi podjetniki – radovljiška Pizzerija Matiček je pripravljena zagotavljati do 50 brezplačnih kosil tistim, za katere center za socialno delo, Rdeči križ ali občina zaznavajo, da so v socialni stiski.

Roki za zaključek občinskih naložb bodo po potrebi podaljšani

Poleg energetske sanacije OŠ Staneta Žagarja Lipnica in obnove odsekov vodovoda v naseljih Ovsiše, Dobravica in Poljšica pri Podnartu se v prilagojenem obsegu nadaljujeta tudi občinska investicija v okviru projekta preureditve kopališča Radovljica, to je izgradnje novega objekta - strojnice z elektro energetskimi napravami za potrebe sedanjega in bodočega kompleksa, in odprava gradbenih napak v knjižnici. Pri slednji je izvajalec v marcu zaključil sanacijo ravne strehe na konzolnem nadstrešku v mansardi, popravila na terasi in stiku fasade na terasi v mansardi pa so zaradi slabe vremenske napovedi prestavljena na naslednji teden. Dela se bodo nadaljevala v okviru možnosti glede na zaostrene zdravstveno sanitarne razmere v državi zaradi ogroženosti s korona virusom in posledičnih omejitev pri opravljanju dejavnosti. To velja tudi za druga gradbišča v občini, kjer bodo roki za zaključek del večinoma podaljšani.

Delovanje zavetišča za zapuščene živali

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana v času epidemije koronavirusa izvaja le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Pripravljeno pa je tudi na morebiten sprejem zapuščenih živali hospitaliziranih skrbnikov. Z Občino Radovljica so se za te primere že dogovorili o protokolu. Zapuščene živali, katere edini skrbniki bodo hospitalizirani zaradi COVID-19, bodo na terenu prevzeli s primerno zaščiteno intervencijsko ekipo zavetišča (veterinar in oskrbnik živali), ki bo ukrepala ob prisotnosti pristojnih služb (policija, uradni veterinar). V zasebne prostore bodo vstopali le, če ulova zapuščene živali ne bo mogoče zagotoviti drugače. Policija bo v takšnih primerih zagotovila potrebne ukrepe za dostop do zapuščene živali (odklepanje vrat, spremljanje, vodenje uradnega zaznamka…).

V primeru napovedane zapustitve živali zaradi hospitalizacije žival zavetišču lahko preda lastnik oziroma skrbnik živali ob prisotnosti policije. Sprejete živali bodo v zavetišču najprej namestili v 10 dnevno karanteno. Stroške v zvezi živaljo bo kril skrbnik živali.

Oglejte si tudi