Logo MojaObčina.si

Radovljica

JUTRI
13°C
-5°C
SOB.
15°C
-7°C
logotip Društvo Humana
Deli
Zdravje in lepota

HUMANA - ZDRUŽENJE SVOJCEV PRI SKRBI ZA MENTALNO ZDRAVJE

Uradne ure

Danes 8.00‒16.00
Ponedeljek 8.00‒16.00
Torek 8.00‒16.00
Sreda 8.00‒16.00
Četrtek 8.00‒16.00
Petek 8.00‒16.00

Predstavitev

HUMANA združenje svojcev pri skrbi za mentalno zdravje je humanitarna organizacija iz Kranja, ki deluje v javnem interesu ter nudi brezplačno pomoč in podporo že od leta 2000. Ustanovljena je bila na pobudo svojcev uporabnikov psihiatričnih uslug in na pobudo nekaterih psihiatrov, ki so že dlje opozarjali na to, da je za učinkovito zdravljenje potrebno sodelovanje celotne družine. Gre za prvo organizacijo svojcev psihiatričnih bolnikov pri nas in izhaja iz njihovega težkega položaja oz. problematike, s katero se srečujejo vsak dan.

 

Šestnajsto leto izvajamo program Komunikacijsko rehabilitacijska povezava svojcev z namenom varovanja in krepitve duševnega zdravja ter preprečevanja duševnih motenj in obolevanj oseb in rizičnih skupin na lokalni ravni in širšem območju RS. Z organizacijo preventivnih in promocijskih akcij, strokovnih izobraževanj ter s spodbujanjem preventivnih strategij, usmerjenih proti dejavnikom tveganja in naravnanih k pozitivnemu duševnemu zdravju, pomagamo preprečevati in omiliti obolevanja oseb in njihovih svojcev, ki so preobremenjeni in pod stalnimi čustvenimi pritiski, ter zmanjševati hospitalizacijo psihiatričnih bolnikov. Program je namenjen tudi ozaveščanju širše javnosti ter destigmatizaciji duševnih bolezni, ki lahko privedejo do hudih duševnih stisk in samomorov.

 

Metode in načini dela:

-        Aktivnosti krepitve in varovanja zdravja svojcev in ljudi s težavami v duševnem zdravju – strokovna izobraževanja in srečanja; sodelovanje s stroko, posvetovanja in dejavnosti zmanjševanja tveganja obolevanj na področju duševnega zdravja.

-        Organizirano povezovanje svojcev in koristnikov programa – medsebojna podpora.

-        Individualno povezovanje svojcev z izmenjavo izkušenj.

-        Individualno delo – pomoč, individualni razgovori, svetovanje ter naveze z zdravniki in zunanjimi institucijami.

-        Skupinsko delo – strokovna izobraževanja in delavnice; kognitivne tehnike.

-        Delo na terenu – psihosocialna pomoč svojcem in delo z družino.

-        Širše aktivnosti na področju ozaveščanja, promocije in destigmatizacije duševnih bolezni.

 

Sodelujemo z društvi, ki delujejo na področju duševnega zdravja. Smo ustanovni člani Foruma humanitarnih organizacij Slovenije, ustanovni in aktivni člani Koordinacije nevladnih organizacij Slovenije, ustanovni člani Slovenske zveze za zdravje, ustanovni člani Slovenskega sveta za možgane, člani LKS UE Kranj v skupini Objemi življenje, Slovenske filantropije, CNVOS in ustanovni člani Odbora svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju Slovenije in pravnomočni člani mednarodne organizacije svojcev Evrope EUFAMI ter si tako zagotavljamo podporo pri obveščanju in informiranju tudi s stalnimi dobrimi sodelovanji. 

logotip Društvo Humana Pozdrav poletju Pohod na Pokljuko 29. 9. 2016 Pohod na Pokljuko 29. 9. 2016 Pohod na Sv. Jošta 27. 7. 2016 Pokljuka 29. 9. 2016 Pokljuka 29. 9. 2016 Učenje tehnik dihanja s petjem 28.4.2017 Sejem NARAVA ZDRAVJE 2016 Sejem NARAVA ZDRAVJE 2016

Zadnje vsebine