Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Priseljenci uspešno zaključili program Začetna integracija priseljencev

Konec meseca aprila je na MOCIS-u centru za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec 28 priseljencev iz različnih držav uspešno zaključilo program 180-urni program Začetna integracija priseljencev. Prevladovali so državljani Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova in Makedonije; imeli pa smo tudi državljanko Tajske, državljanko Ukrajine in dva državljana Združenih držav Amerike.
Brezplačni program Začetna integracija priseljencev je enotni program učenja slovenskega jezika in seznanjanja s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo in se izvaja državljane tretjih držav, ki jim je pristojna upravna enota izdala potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v programu učenja slovenskega jezika oz. potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v enotnem programu.

Program je namenjen državljanom tretjih držav, ki:

  • imajo dovoljenje za stalno prebivanje,
  • imajo izdano dovoljenje za začasno prebivanje z veljavnostjo najmanj enega leta,
  • imajo izdano stalno prebivanje in njihovim družinskim članom, ki imajo dovoljenje za začasno prebivanje zaradi združitve družine ne glede na dolžino prebivanja v RS in veljavnost dovoljenja,
  • so družinski člani slovenskih državljanov ali državljani evropskega gospodarskega prostora, ki v RS prebivajo na podlagi dovoljenja za prebivanje za družinskega člana ne glede na dolžino prebivanja in veljavnost dovoljenja.

Če program obiskujejo najmanj 80 % ur, so po zaključenem programu upravičeni do brezplačnega prvega preizkusa znanja iz slovenskega jezika na osnovni ravni.

Z novima skupinama bomo pričeli v jeseni 2016.

Program sofinancira Evropska unija iz Sklada za azil, migracije in vključevanje.

 

Oglejte si tudi