Logo MojaObčina.si

Radenci

DANES
19°C
9°C
JUTRI
19°C
11°C

RAVNANJE Z BIORAZGRADLJIVIMI KUHINJSKIMI ODPADKI IN ZELENIM VRTNIM ODPADOM


Pri vsakodnevnih aktivnostih in zadovoljevanju osebnih potreb v gospodinjstvih nastajajo tudi biološko razgradljivi kuhinjski odpadki ter zeleni vrtni odpad, kot: zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, filter vrečke, pokvarjeni prehrambeni izdelki, kuhani ostanki hrane, papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke, odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel.

Skladno z Uredbo o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom (Ur.l.RS, št. 39/10) mora povzročitelj kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada iz gospodinjstva te odpadke prednostno hišno kompostirati v hišnem kompostniku.

V kolikor povzročitelj iz gospodinjstva ne kompostira kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada sam, mora te odpadke prepuščati izvajalcu javne službe v zabojniku za zbiranje teh odpadkov.

Biološke odpadke je strogo prepovedano odvajati v kanalizacijske sisteme, greznice, nepretočne greznice, neposredno v vode ali jih odlagati v zabojnike za mešane komunalne odpadke, papir, steklo ali embalažo!

Ker izvajalec javne službe v zadnjem času opaža neprimerno odlaganje bioloških odpadkov v zabojnike za mešane komunalne odpadke, vse povzročitelje biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odreza poziva, da si uredijo lastno hišno kompostiranje ali pa priskrbijo ustrezno posodo za ločeno zbiranje teh odpadkov.

Več informacij o ravnanju z biološko razgradljivimi odpadki in pravilnem kompostiranju najdete na spletni strani (www.saubermacher.si), lahko pa jih pokličete na tel. št. 02/620-23-00, kjer lahko uredite tudi vse potrebno, da si priskrbite lasten zabojnik za zbiranje bioloških odpadkov.Za vsa dodatna vprašanja in pojasnila so vam na voljo na 02-620-23-00 ali na pisarna@saubermacher.si.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi