Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
5°C
Oceni objavo

Spominski dom Števana Küzmiča

Spominski dom nosi ime po velikem prekmurskem rojaku, evangeličanskem duhovniku in učitelju Števanu Küzmiču, ki je leta 1771 z prevodom Nove zaveze v prekmurski jezik postavil temelje prekmurskemu knjižnemu jeziku.

Hvaležno in ponosno ga zato imenujemo prekmurski Trubar!  

Širok spekter namena Spominskega doma:

Spominski dom ni postavljen le v spomin Števanu Küzmiču, vsem drugim velikim ljudem reformacije in protestantizma na naših tleh, ampak celotnemu gibanju protestantizma, ki je dajalo v preteklosti in daje še sedaj posamezniku in družbi različne pozitivne versko - duhovne, socialne, intelektualne in humanistične impulze za razvoj in napredek življenja.

V ta namen organiziramo različna predavanja s široko vsebino tem, predstavitve knjig in ustvarjalcev, glasbene večere in druge dogodke, ki imajo splošen kulturni značaj. 

Osnovni namen Spominskega doma pa ostaja, kako približati posamezniku vseh starostnih skupin protestantizem in pogled v njegovo zgodovino na naših tleh, saj vemo, da se je ohranil vse do danes predvsem tu v Prekmurju in dal tako pokrajini pestrost veroizpovedi in duhovnih tokov.

Spominski dom je zgrajen ravno zato v Puconcih, ki velja za najstarejšo evangeličansko cerkveno občino. V Puconcih se nahaja evangeličanska cerkev in dve zanimivi obeležji, povezani z pomembnimi zgodovinskimi dogodki.

Dom nima le izobraževalne, kulturne in duhovne veljave, ampak je namenjen tudi turističnim skupinam, kjer dobijo le - te pod vodstvom osnovne informacije o protestantizmu in v sklopu tega podatke o evangeličanskih ter ostalih protestantskih cerkvah širom Prekmurja in Slovenije. Vedno smo tudi voljni predvajati kratke dokumentarne filme, ki so bili posneti v ta namen in ki še bolj osvetlijo to marsikateremu človeku neznano in pozabljeno zgodovino. V njem je prav tako možen ogled stalne razstave evangeličanskih knjig in listin kakor tudi ogled razstave, ki se pripravi in menja nekajkrat na leto.

Kratek povzetek ponudbe:

  • vodenje turističnih in izobraževalnih skupin
  • predvajanje dokumentarnih in poučnih filmov
  • priprava in možnost razstav slik, fotografij…
  • možnost predavanj ob moderni tehniki
  • možnost različnih prezentacij posameznikov ali skupin
  • možnost manjših glasbenih in zborovskih koncertov


Ponudba dokumentarnih filmov v Spominskem domu:

  1. Nouvi zakon Števana Küzmiča
  2. Prehojena pot
  3. Rodoljub Ilirski
  4. Dobra volja, modrost, človečnost



Oglejte si tudi