Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

V času epidemije tudi brez kolektivnega športa

V ŠD Preddvor smo se takoj pridružili priporočilom državnih institucij, Nogometne zveze Slovenije in Medobčinske nogometne zveze Gorenjske-Kranj, tako da smo v klubu, s ciljem preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom (SARS-COV-2), za vse ekipe odpovedali vse spomladanske organizirane nogometne aktivnosti (treningi, tekme).
Ko so se nogometaši mlajših selekcij v začetku marca vrnili z uspešnih priprav v Umagu, so opravili še nekaj treningov na igrišču z umetno travo ob osnovni šoli, nato pa smo morali nogometne aktivnosti zaradi širjenja koronavirusa žal prekiniti. Posledično so odpadle tudi priprave članov, ki so imeli rezerviran termin v Istri konec marca. Čeprav smo vsi skupaj upali, da se bo pomladanski del prvenstva lahko nadaljeval kasneje, je Nogometna zveza Slovenije zaradi epidemije Covid-19 sredi aprila sprejela sklep o zaključku vseh tekmovanj na amaterski ravni, z enakim ukrepom pa ji je sledila tudi Medobčinska nogometna zveza Gorenjske-Kranj. Ne glede na to, smo v ŠD Preddvor v tem času redno skrbeli za vzdrževanje nogometnega igrišča Za žago. Travnata površina je bila že večkrat pokošena, pri čemer z veseljem koristimo možnost uporabe nove kosilnice, ki je v lasti občine. Žal pa so nas v zadnjem času nekajkrat obiskali tudi vandali, ki so za seboj pustili razmetane smeti in ostanke različnih substanc, znesli pa so se tudi nad inventarjem in razbili vrata skladišča, sodniške garderobe in sanitarij. Nastalo škodo smo že sanirali, za naprej pa upamo, da bo naša stalna prisotnost na igrišču odvrnila objestneže od njihovih nerazumljivih škodljivih obiskov, ki so v sramoto vsem.
Tudi aktivnosti Gradbenega odbora za izgradnjo Športnega parka Preddvor so podvržene vplivom in omejitvam zaradi epidemije. Člani smo bili v stiku preko mobilnih oblik komunikacij, glede na trenutne razmere pa bo naslednji fizični sestanek lahko že do konca maja. Projektanti so dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja prilagodili in vključili določene omilitvene ukrepe. Sedaj je  ključna odločitev ARSO, ali bodo zahtevali celostno presojo vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje. Vztrajamo na stališču, da bi bili povsem v skladu z Uredbo o posegih v okolje (Uradni list RS, št. 51/14, 57/15 in 26/17), če bi bil izveden poenostavljen ti. predhodni postopek brez pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Vendarle gre večinoma za travnate površine in športne dejavnosti na prostem ter v naravi. Zavedamo se, da tudi menjava oblasti pomeni določen vpliv na delovanje državnih organov, vendar kljub temu pričakujemo, da bodo sledili našemu tolmačenju in odločili v najkrajšem možnem času.
Po prvomajskih praznikih se je epidemiološka slika v Sloveniji močno izboljšala, tako da so bile odpravljene številne omejitve, mi pa smo se najbolj razveselili vladnega odloka o sprostitvi omejitvenih ukrepov na področju športne dejavnosti. Omenjeni odlok med drugim od 18. maja dalje dovoljuje, ob upoštevanju priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tudi treninge in tekme v kolektivnih športih. Zato smo se v društvu odločili za ponovni zagon nogometnih aktivnosti in s treningi pričeli v ponedeljek, 25.maja. Vsi skupaj smo na to že komaj čakali.

 

NAPOTKI ZA ORGANIZIRANE AKTIVNOSTI: »V skladu s priporočili stroke, bodo garderobni prostori do nadaljnjega zaprti, zato naj otroci na treninge prihajajo že oblečeni v športno opremo. Nahrbtnike oz. športne torbe bodo lahko odložili pod nadstreškom, kjer se bodo po treningu po potrebi lahko tudi preoblekli. Uporaba plastenk oziroma bidonov je možna izključno osebno, kar pomeni brez menjavanj med igralci. Prav tako je obvezno tudi dosledno upoštevanje higiene kašlja in umivanja rok. Udeležba na treningih je dovoljena izključno zdravim osebam, ki ne kažejo nobenih znakov okužbe s COVID-19, prav tako pa niso bile v stiku z osebami, ki bi takšne znake kazale. Zato vas naprošamo, da pravočasno, pred odhodom na vsak trening, preverite, če se pri vašem otroku oziroma pri katerem izmed ožjih družinskih članov pojavlja kakšen izmed naštetih simptomov: povišana telesna temperatura, kihanje, kašljanje, driska, slabo počutje, smrkanje, bolečine v grlu.«

 

V danih in tudi sedaj spremenjenih razmerah vam želimo vse dobro. Še vedno ravnajte odgovorno, spoštujte ukrepe in navodila pristojnih ter ostanite zdravi in optimistični!

 

Pripravili: Roman Rogelj, Marjan in Slavko A. Bogataj

Oglejte si tudi