Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Srečo Rehberger iz Nove vasi pri Preddvoru prvi Slovenec na vrhu Sibirije

Najvišja gora Sibirije, Beluha (Altaj, 4506 m) je velik gorski masiv z dvema izrazitima vrhovoma in sedmimi ledeniki. Ima zanimivo lego, od vseh treh oceanov je enako oddaljena, po starodavnem izročilu pa predstavlja povezavo Zemlje z vesoljem in zato nosi tudi naziv Oltar Zemlje. Rusi jo zaradi  konfiguracije terena, ledenikov in zahtevnih vremenskih razmer imenujejo tudi sibirski Everest. Slovenci do sedaj na njej še nismo stali  – do začetka letošnjega avgusta, ko je na njen vrh uspešno pristopil Srečo Rehberger, legenda slovenskega športnega plezanja, alpinist, športni plezalec in ekstremni smučar iz Nove vasi pri Preddvoru.  

»Tura je fizično kar naporna, že dostopa je 40 km z 2000 m višinske razlike, 4 dni od izhodišča pri jezeru Akkem in nazaj. Veliko je hoje po ledenikih, ki zahteva varovanje. Ocena zahtevnosti  po ruski 6 stopenjski lestvici za kombinirano plezanje pa je 3B. Posebno poglavje pa je vreme, ki se spreminja večkrat dnevno,« je povedal Srečo Rehberger. S soplezalcem Denisom Beluajevom, domačinom izpod Beluhe, ki je bil na gori že osmič, sta med nočnim in zgodnje jutranjim plezanjem proti vrhu občutila mrzel sibirski veter, na vrhu pa ju je ob sedmih pričakalo presenetljivo toplo jutro. Prav zato za uživanje neskončnih v širnih razgledih ni bilo veliko časa – razmere so očitno napovedovale proženje plazov in podiranje serakov, čemur sta se med hitrim sestopanjem srečno izogibala.

»Nahrbtnik s potrebno opremo za to turo tehta blizu 20 kg, praviloma se uporabljajo 60 – 80 litrski. Moj je bil s 35 litri prava atrakcija,« se je pošalil Srečo Rehberger po povratku v domovino. »Nikakor pa ni bil najlažji, saj sem vanj in nanj s prilagoditvijo spravil vso potrebno opremo, tudi šotor, spalko, lopato, hrano, …«.

Na težak nahrbtnik pa bodo morali pomisliti tudi vsi tisti, ki jih je zamikala ta gora čudovitih razgledov. Agencija Lifetrek za prihodnje leto namreč napoveduje 14 dnevno odpravo na sibirski Mount Everest, prijaviti pa se bo potrebno do konca letošnjega leta.

Slikovito reportažo s skico vzpona si lahko preberete povezavi http://www.lifetrek.si/vzpon-na-beluho-najvisji-vrh-sibirije/ , program za odpravo v letu 2018 leto pa tu http://www.lifetrek.si/.

Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi