Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk, teden gorenjskih jedi in obisk čebelarjev v OŠ Preddvor

Tretji novembrski petek obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga v slovenskih šolah in vrtcih že od leta 2011 vsakokrat obeležimo s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Projekt osvešča o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi pomembna zdrava navada, da dan začnemo z zdravim zajtrkom, poseben poudarek pa daje domači, lokalno pridelani hrani slovenskega porekla.
Med, maslo, mleko, kruh in jabolko – to je danes zajtrkovala večina slovenskih otrok, tudi preddvorski. Živila za zajtrk v naši šoli in vrtcih so bila pridelana v bližnji okolici: mleko na Strnišovi domačiji v Novi vasi, med so prispevali preddvorski čebelarji, maslo so naredili v mlekarstvu Podjed na Olševku iz mleka, ki ga dajejo krave iz okoliških kmetij. Jabolka so zrasla in dozorela v Čadovljah.  Iz pire, ki je zrasla v okolici Tržiča, so na Kmetiji Šlibar v domači krušni peči spekli kruh, otrokom iz vrtca pa je »ta domač´« kruh spekel kuhar Tomaž.

 »Letošnje leto je moto tega dogodka »Hvala za naš super zajtrk!«, ki želi spodbuditi k razmišljanju, da hrana ne pride iz tovarn in trgovin ampak, da za pridelavo stojijo kmetje in čebelarji. Njihovo delo je neprecenljivo, saj nam omogočajo preživetje. Prepogosto razmišljamo o hrani kot o nečem samoumevnem. Pa vendar so tudi v Sloveniji ljudje, ki si ne morejo privoščiti, da bi jedli kadarkoli, karkoli in kolikor bi si želeli. Zato je danes dan, ki je namenjen hvaležnosti do vseh, ki nam omogočajo, da nam je hrana dostopna,« je zapisala učiteljica Maja Šenk Zidar, vodja šolske prehrane in koordinatorica projekta na preddvorski šoli, ki si tudi sicer pri načrtovanju šolske prehrane prizadeva za večje vključevanje lokalnih živil. Tako smo že četrto leto zapored v tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane, imeli teden tradicionalnih gorenjskih jedi: za malico so učenci jedli polento in kislo mleko, potico in belo kavo, mlečno kašo s suhimi slivami, ješprenj ter navadni rogljič, za kosilo pa svinjsko pečenko in tenstan krompir, zaroštan sok, kranjsko klobaso in kisel krompir, ajmoht in ajdove žgance, češpljev kompot, prežganko, prato in kislo zelje ter fižolovo juho in buhtelj. 

Po Tradicionalnem slovenskem zajtrku so učence prve triade tudi letos obiskali čebelarji Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor: predsednik Jožef Kokl ter čebelarja Jože Osterman v pražnji čebelarski uniformi in Miladin Mladenov v delovni čebelarski opremi. Poleg opreme in pripomočkov čebelarjev so otroci spoznali nekaj zanimivosti iz življenja čebel, med drugim, kakšne barve so čebele, zakaj so tako pomembne, kako se sporazumevajo, kako se znebijo sršena, če le-ta pride v panj… Otroci so se gostom zahvalili za obisk in novo znanje, čebelarji pa so jim – da se bodo lahko še kdaj posladkali - podarili 4 litre medu.

Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi