»Letošnje leto je moto tega dogodka »Hvala za naš super zajtrk!«, ki želi spodbuditi k razmišljanju, da hrana ne pride iz tovarn in trgovin ampak, da za pridelavo stojijo kmetje in čebelarji. Njihovo delo je neprecenljivo, saj nam omogočajo preživetje. Prepogosto razmišljamo o hrani kot o nečem samoumevnem. Pa vendar so tudi v Sloveniji ljudje, ki si ne morejo privoščiti, da bi jedli kadarkoli, karkoli in kolikor bi si želeli. Zato je danes dan, ki je namenjen hvaležnosti do vseh, ki nam omogočajo, da nam je hrana dostopna,« je zapisala učiteljica Maja Šenk Zidar, vodja šolske prehrane in koordinatorica projekta na preddvorski šoli, ki si tudi sicer pri načrtovanju šolske prehrane prizadeva za večje vključevanje lokalnih živil. Tako smo že četrto leto zapored v tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane, imeli teden tradicionalnih gorenjskih jedi: za malico so učenci jedli polento in kislo mleko, potico in belo kavo, mlečno kašo s suhimi slivami, ješprenj ter navadni rogljič, za kosilo pa svinjsko pečenko in tenstan krompir, zaroštan sok, kranjsko klobaso in kisel krompir, ajmoht in ajdove žgance, češpljev kompot, prežganko, prato in kislo zelje ter fižolovo juho in buhtelj.
Po Tradicionalnem slovenskem zajtrku so učence prve triade tudi letos obiskali čebelarji Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor: predsednik Jožef Kokl ter čebelarja Jože Osterman v pražnji čebelarski uniformi in Miladin Mladenov v delovni čebelarski opremi. Poleg opreme in pripomočkov čebelarjev so otroci spoznali nekaj zanimivosti iz življenja čebel, med drugim, kakšne barve so čebele, zakaj so tako pomembne, kako se sporazumevajo, kako se znebijo sršena, če le-ta pride v panj… Otroci so se gostom zahvalili za obisk in novo znanje, čebelarji pa so jim – da se bodo lahko še kdaj posladkali - podarili 4 litre medu.
Petra Lombar Premru