Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Sobotna šola za nadarjene in radovedne učence

V soboto, 14.12.2019 dopoldne je na Osnovni šoli Matije Valjavca potekala sobotna šola za nadarjene in radovedne učence od 5. do 9. razreda. Udeležilo se je je 21 učencev, večinoma iz 5. razreda. 

V uvodnem delu so učenci s socialnimi igrami razmigali svoje možgančke, najprej z igro Dlan in prst, pri kateri je štela hitrost in koordinacija, nato pa so s skupnimi močmi (po skupinah, kjer je bila določena vodja) morali sestaviti ladjico iz papirja, ki je na vodi plula vsaj 2 minuti. Prav vse skupine so bile pri delu zelo uspešne in iznajdljive, tako pri izdelavi kot pri izbiri imena skupine. Čeprav je bila ladjice skupine Ciganske banane med favoriti, je le ta – pred Jelenčki, Vodoodporci in Kamlt, prva na krov spustila vodo. Po uvodnem delu so sledile delavnice.

Na delavnici Christmas Carols, pod mentorstvom Maruše Bogataj, so se pogovarjali o tem, kaj so to Christmas Carols in pomislili in našteli nam dobro poznane.  Pobližje so spoznali tradicionalno angleško pesem The Twelve Days of Christmas, katere melodija v tem času večkrat odzvanja tudi po naših radijskih valovih, a nam je manj poznana. Učencem je bila delavnica zanimiva in zabavna zaradi novih pesmi.

Druga skupina pa se je udeležila delavnice Holograma, pod mentorstvom Bojane Kvartuh. Sprva je potekal pogovor o tem kaj hologram sploh je in za kaj se uporablja, nato pa so se skupaj lotili izdelave svojega holograma, pri čemer je bila pomembna natančnost, mirna roka in vztrajnost. Bolj kot so bili natančni, lepši 3D hologramom so lahko opazovali. 

Delavnica Božičkove dežele, pod mentorstvom Branke Bajželj, je bila še posebej pohvaljena, saj so učenci s slikovnim gradivom in kvizom natančneje spoznavali geografske značilnosti Finske in Laponske. Izdelali pa so tudi voščilnice in pisali lepe misli za prihajajoče novo leto. Učencem se je delavnica zdela zelo poučna, saj so izvedeli veliko novih stvari, veliko novosti in zanimivosti o Finski, zabavna, saj so preko kviza lahko aktivno sodelovali, nekateri pa so ugotovili, da tam živi Božiček.

Nič manj ni bila pohvaljena delavnica Minuta za zmago, pod mentorstvom Petre Lukan, kjer so učenci krepili in razvijali socialne veščine sodelovanja, komunikacije, hitrosti in zdrave tekmovalnosti. Učenci, razdeljeni v dve skupini, ki sta med seboj tekmovali pri sestavljanju naše šole iz lego kock, so preko različnih minutnih izzivov pridobivali dodatne kocke: malce drugačen ples, lovljenje ravnotežja, pantomime, igre dobble, kratkih miselnih izzivov, iskanje močnih področij, spretnosti in kompetenc, podajanjem žogice, vodenjem 'slepega', story cubes, ipd. Učenci so bili zelo aktivni in navdušeni nad delavnico. Prav vsi so zavzeto sodelovali in se trudili sestaviti najboljšo osnovno šolo, izzivi pa so bili odlični. 

Učenci so ob koncu svoje vtise vrgli na tarčo, kjer so ocenjevali organizacijo, potek , splošno počutje in pridobljeno novo znanje. Pike so pokazale, da smo učitelji s sobotno šolo zadeli terno.

 

Zapisala: Bojana Kvartuh, vodja

Oglejte si tudi