Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Panj čebel za Naj župana Čebelarske zveze Gorenjske za leto 2016 Mirana Zadnikarja

Preddvor, 10. avgust 2017 - Predstavniki Čebelarske zveze Gorenjske in Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor so danes preddvorskemu županu Miranu Zadnikarju, ki je bil pred nekaj dnevi imenovan za Naj župana ČZG za lansko leto, izročili panj čebel.
Predstavniki Čebelarske zveze Gorenjske, predsednik Anže Perčič, njegov predhodnik na tem mestu Janko Sebastijan Stušek ter podpredsednik Lovro Legat in predstavniki Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor, predsednik Jožef Kokl, podpredsednik Jože Osterman, tajnik Darko Miklavčič ter blagajničarka Mimi Jelovčan so danes obiskali preddvorskega župana Mirana Zadnikarja, kateremu se je ob tej priložnosti pridružil tudi direktor občinske uprave Marko Bohinec. Preddvorski župan je bil namreč minulo nedeljo na Srečanju gorenjskih čebelarjev imenovan za Naj župana ČZG za leto 2016, poleg priznanja pa naj bi prejel tudi panj čebel. Vendar pa je bilo tega dne prevroče in čebele ne bi zdržale za čas srečanja zaprte v panju, zato so mu jih danes pripeljali na dom.

Miran Zadnikar si je ugledno priznanje prislužil z večletnim aktivnim podpiranjem delovanja domačega čebelarskega društva. »Vsekakor nam, čebelarjem, županov trud in podpora v zvezi z organizacijo čebelarskih aktivnosti ohranjata in dajeta moč in spodbudo za nadaljnji obstoj in razvoj društva,« je v obrazložitvi predloga za Naj čebelarskega župana zapisal predsednik preddvorskih čebelarjev Jožef Kokl ter nanizal vrsto dejavnosti, s katerimi sta župan Miran Zadnikar in Občina Preddvor podprla čebelarstvo.

Lani je Občina začela s postopnim urejanjem grajskega parka v središču vasi in na predlog župana so lokalni čebelarji ob novi sprehajalni poti skozi park posadili 36 lip. Na županovo pobudo so občinski svetniki sprejeli sklep, da se za ohranitev kulturne dediščine park poimenuje po župniku in čebelarju Franu Lakmayerju ter da se financira postavitev spominske table, s poudarkom na Lakmayerjevem 25-letnem delovanju v Preddvoru in njegovem prispevku na področju čebelarstva. V počastitev svetovnega dneva čebel je župan skupaj s čebelarji posadil lipe v vseh vaseh preddvorske občine. Miran Zadnikar je tudi podprl obisk predstavnikov Čebelarske zveze Slovenije po čebelarskih društvih in organiziral srečanje s predsednikom ČZS, domačimi čebelarji in občinskimi predstavniki. Občina Preddvor je lani omogočila izvedbo več društvenih programov, med drugim dan odprtih vrat, srečanje ob čebelarski lipi z izvedbo kulturnega programa v spomin Franu Lakmayerju, udeležbo na Veselih – zabavnih igrah v Žirovnici ter strokovno ekskurzijo v Prlekijo in Prekmurje. Prav tako Občina čebelarskemu društvu omogoča brezplačno uporabo prostorov za izobraževalno, debatno in družabno dejavnost, pa tudi za predavanja v okviru Čebelarske zveze Slovenije in Javne svetovalne službe.

P. L. Premru

Oglejte si tudi