Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Nova spominska plošča padlim borcem NOV v Kokri

 V začetku novembra so na pročelje Koreninškove domačije v Kokri namestili novo spominsko ploščo padlim borcem NOV v Kokri. Med obnovo hiše se je namreč izkazalo, da je staro, ki je bila tam nameščena od leta 1964, zaradi dotrajanosti potrebno obnoviti oziroma zamenjati. Pobudo za obnovo in ponovno namestitev plošče je na Občinsko organizacijo Zveze borcev za vrednote NOB Preddvor naslovil sedanji gospodar Jernej Polajnar, ki je zaprosil vsaj za del sredstev, sicer pa bi obnovo financiral sam. OO ZB za vrednote NOB Preddvor je  pobudo s prošnjo oddal Občini Preddvor, ki je z razumevanjem prevzela in pokrila strošek namestitve nove plošče na novo fasado Koreninškove hiše.

To na novo postavljeno partizansko spominsko  obeležje je v čast in spominjanje borcev odporniškega gibanja, borbe proti nacifašizmu in boju proti  izseljevanju , izginjanju in uničevanju slovenstva, slovenskega življa v času trajanja druge svetovne vojne. Ob tem  pa moramo tudi s hvaležnostjo ohranjati spominjanja na domačije, kmečke zaselke, v katerih so  partizani iskali in dobili zavetrje, toplino in preživetje. Občini Preddvor pa gre zahvala za izkazano razumevanje in pomoč, da se je obeležje ponovno obnovilo in ohranilo. Domačim Koreninškovim, gospodarju Jerneju Polajnarju pa še posebej iskreno hvala za  izkazano pokončno slovensko napredno držo, da je z njegovim privoljenjem in hotenjem ponovno zažarelo partizansko obeležje na njegovi, Koreninškovi hiši v Kokri.

Iz kronološkega zapisa se vidi, da je bila Korinškova domačija že od vsega začetka druge svetovne vojne zatočišče in oporišče partizanov. V tej hiši je bila tudi t.i. »javka Marjanca«, v kateri so se javljali terenci, kurirji, včasih pa tudi čete in bataljoni. Tudi v letu 1944 so se v hiši Koreninškovih  vse skozi  zadrževali in prenočevali partizani. 26. junija 1944 pa so bili izdani, kar  je ugotovila  domača hči, ko se je zjutraj odpravila v hlev na »molžo«. Ob tem je zapazila, kako se hiši približujejo Nemci. Pohitela je nazaj v hišo in prebudila speče partizane. Ti so se v naglici uredili in stekli iz hiše.  Ko pa so prišli na čistino, so vsi trije, Franc Žun, Janez Polajnar, in Rudi »Brko«, padli pod rafali Nemcev. Četrti partizan  Jernej Polajnar je ostal v hiši. Ko so  Nemci stekli k pobitim partizanom, je Jernej  izrabil priložnost in prebegnil čez reko Kokro na drugo stran brega in se srečno rešil. Koreninškovo hišo so Nemci požgali, domače pa izselili v nemško taborišče. Na Koreninškovem pa se je ponovno zgodilo  v l. 1944 , ko je  padel  Jernej Zaplotnik, p.d. Primčev z Golnika.  Ko je s svojim tovarišem šel po zgornjem Koreninšekovem polju, so belogardisti  imeli na nasprotnem bregu zasedo, belogardistični ostrostrelec je ranil Zaplotnika, ki je ranjen padel in drsel po plazu in se prevalil v dolino. Tam so ranjenega  Zaplotnika našli in ga s puškinimi kopiti  usmrtili.  

Ekar Franci

Oglejte si tudi