Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

Zmorem tudi sam

ALI NAS POZNATE ?

Smo MEDOBČINSKO DRUŠTVO SOŽIJE KRANJ (MD), ki združuje osebe z motnjami v duševnem razvoju (OMDR), njihove starše, skrbnike, sorodnike in druge ljudi dobre volje, ki se iz humanitarnih in drugih vzrokov odločajo za sodelovanje, pokriva pa občine Kranj, Cerklje, Preddvor, Šenčur, Tržič, Naklo in Jezersko.

Poslanstvo društva je izboljšanje kakovosti življenja OMDR in podpora njihovim matičnim družinam v vseh obdobjih njihovega življenja. Zato jih vključujemo v različne programe skozi celo leto. Programi vseživljenjskega učenja MD Sožitje Kranj so namenjeni osebam z zmernimi, težjimi, težkimi in kombiniranimi motnjami v duševnem razvoju.

Namen programov je, da OMDR s kakovostnim, individualnim in skupinskim učenjem krepi samozavest, razvija osebnostno rast in funkcionalno sposobnost posameznika in omogoča prilagajanje izven ožje družine. V okviru tega programa  izvajamo: folklorno dejavnost, klubsko dejavnost, bralna srečanja, kuharsko dejavnost in tabor skrb za samega sebe.

Pomemben dejavnik v življenju OMDR je nudenje čim več možnosti preživljanja prostega časa preko našega vodenja in usmerjanja. Skrbimo za njihovo psihofizične aktivnosti, kar pripomore k njihovemu boljšemu počutju in zadovoljstvu. S tem so srečnejši in ponosnejši, saj s svojimi rezultati dokazujejo, da tudi oni zmorejo več kot starši pričakujemo. Rehabilitacijski program je namenjen za čim bolj zdravemu in aktivnemu življenju ter druženju. S tem namenom izvajamo pohodništvo, balinanje, terapijo s plesom, bowling, plavanje in prstomet.

V programu posebnih socialnih aktivnosti skrbimo za ohranjanje psihofizičnega zdravja družin z OMDR- štiridnevni seminar, razne prireditve, predavanja za starše in skrbnike, vključevanje oseb, ki niso vključene v nobeno obliko institucionalnega varstva ter organiziramo izlete s kulturno in demografsko vsebino.

V septembru, od 16. do 20.9.2019,smo realizirali tabor vseživljenjskega učenja ZMOREM TUDI SAM, ki je potekal v počitniškem domu v Ratečah v Zgornjesavski dolini, ki jo obdajajo čudovite Julijske Alpe in Karavanke. Tabora se je udeležilo 14 OMDR in 6 spremljevalcev.

Željni pričakovanj smo se zbrali v ponedeljek v sončnem dopoldnevu. Že takoj prvi dan smo želeli preizkusili našo telesno pripravljenost v hoji, zato smo takoj po kosilu odšli do naravnega rezervata Zelenci. Šlo nam je zelo dobro, zato smo v torek šli na daljšo pot v Planico na ogled skakalnic, kjer so ravno vadili skakalci. Tudi pešpot do Kranjske gore naslednji dan ni bil prevelik napor. Vsi v dobri kondiciji smo se zato podali na zahtevnejšo pot, do koče v Tamarju. Na vseh pohodih nas je spremljala dobra volja z mislijo, da mi to vse zmoremo. Nikoli nismo pokazali utrujenosti, da ne bi po pohodu zmogli v kuhinji pripravljati dobrote kot so jabolčni štrudelj, obloženi kruhki, pizze, palačinke in kruh. Zadolženi dežurni so vsak dan pripravljali pogrinjke in pospravljali posodo. Po počitku smo se igrali družabne igre v dnevnem prostoru in na prostem. V večernih urah pa so bile na vrsti karaoke in ples. Obiskala sta nas tudi policista iz postaje Kranjska gora, s katerimi smo se pogovarjali o pravilnem obnašanju na poti v gorah in na cesti, pa naj bo to s kolesom ali peš. Vsi udeleženci tabora so bili zelo zadovoljni in skupaj s spremljevalci si zelo želimo, da bi tabor lahko ponovili v naslednjem letu, vendar smo omejeno s financami.

Povabilo: vsi tisti, ki bi si želeli vključiti v naše programe ali z nami sodelovati s svojim znanjem, izkušnjami ali pa svoj čas prostovoljno nameniti OMDR vas vabimo, da se pridružite.

Marjana Perko in Frančiška Žerovnik

Oglejte si tudi