Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Pohod DU Preddvor na Stolp ljubezni pri Žusmu

V torek, 19. novembra 2019, smo se pohodniki DU Preddvor ob osmih zjutraj s tremi kombiji odpeljali proti Štajerski, da se povzpnemo na Stolp ljubezni pri Žusmu. Naš planinski vodnik Janez Planinc nam je že v nedeljo obljubil lepo vreme. Njegova napoved se je začela uresničevati, ko smo se iz trojanskega predora  vozili proti Štajerski. Z avtoceste smo zavili na izvozu Dramlje, se peljali skozi Šentjur  in nato po cesti proti Podčetrtku mimo Slivniškega jezera, ki se razprostira na 84 ha površine v dolžini petih kilometrov in je nastalo leta 1976  z zajezitvijo Dobrinskega potoka in potoka Ločnica. Nato smo zavili smo v hrib proti gradu Žusem in pred kamnolomom parkirali kombije. 

Naš prvi vzpon je bil do ostankov ruševin gradu Žusem. O gradu in njihovih neusmiljenih in krutih knezih, ki jih prvič omenjajo leta 1203, kroži precej legend. Najdete jih tudi na spletni strani https://sl.wikisource.org/wiki/%C5%BDusemski_grad,  

Od tu smo šli po cesti peš do vasi Žusem z dvema cerkvama, posvečenima sv. Jakobu in sv. Valentinu. Nato smo se povzpeli po gozdni poti in najlepšem delu poti sploh do vrha Stolpa ljubezni na Žusmu, ki  stoji na severovzhodnem vrhu Velikega špička (669 m), najvišje točke Žusma, ki predstavlja severni rob Kozjanskega. Stolp ljubezni je najvišji slovenski stolp, ki meri 25,90 m, tako pa so ga poimenovali po cerkvi v vasi Žusem, ki je posvečena sv. Valentinu, zavetniku zaljubljencev. 

Po 116 stopnicah smo se povzpeli na vrha stolpa, ki ima vmes  22 podestov in dve razgledni ploščadi. Poleg lesa so na vrh hriba, kamor ne vodi nobena cesta, spravili še več kot tono betona ter tono in pol nerjaveče kovine. Stolp so postavili s  prostovoljnim delom, kar lahko razberemo tudi z zapisov imen vseh, ki so pomagali pri gradnji stolpa in se nahajajo vdolbeni na lesenih stopnicah ali ograji. Na vrhu stolpa se nahaja tudi zvon želja, ki je  ob našem obisku nenehno odzvanjal našim željam. Ko bi se le uresničile!!! Sončen dan nam je nudil čudovit pogled na gričevnato Štajersko, le oddaljenejši vrhovi Alp so bili v oblakih. Sicer pa se v jasnem vremenu s 25,9 metra visokega stolpa  vidi na Hrvaško, Madžarsko, v Avstrijo in tudi Triglav. Po spustu s stolpa smo pomalicali in se po drugi poti okoli hriba vrnili h kombijem.

PD Žusem organizira tudi Valentinov nočni pohod na stolp na soboto, ki je bližja datumu 14. februar, in Pohod »Sto žensk na Žusem« ob dnevu žena 8. marca. 

Navdušeni nad pohodom, sončnim vremenom in čudovitim razgledom z vrha stolpa smo se odpeljali proti Preddvoru, kjer so nas na izvozu iz tunela Trojne pričakali oblaki in dež. Srečno smo prispeli v Preddvor z mislimi na čudovit sončen dan v naravi. 

 

Zapis in fotografije: mag. Franceska Žumer 

Oglejte si tudi