Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Pohod DU na Kurešček

V torek, 12. februarja, se nas je 26 pohodnikov v organizaciji DU Preddvor in v varnih rokah našega vodnika Janeza Planinca odpravilo na Kurešček, 826m visok hrib, ki se nahaja na južnem robu Ljubljanskega barja. Tako kot na vseh dosedanjih letošnjih pohodih nas je na pot pospremil lep in jasen sončen dan. Na izhodišču v Želimljah je sicer rahlo pihalo, vendar smo se na strmem vzponu ob robu vasi zelo hitro ogreli. Hodili smo po lepi gozdni poti in se občasno na čistinah razgledovali po čudoviti pokrajini okrog nas. Pogled nam je segel vse do zasneženih Karavank, do Storžiča in Zaplate, Kamniško-Savinjskih Alp in proti jugovzhodu do Turjaka. Po skoraj dveh urah hoje smo skozi zaselek Visoko prišli do znamenite božjepotne cerkve na Kureščku, posvečeni Mariji, kraljici miru.

Prvo svetišče, posvečeno Mariji, je na tem hribu stalo že v 15. stoletju. Ime Kurešček zagotovo izvira iz turških časov, ker so ljudje na tem mestu kurili grmade in opozarjali na turške vpade, hkrati je bila cerkev tudi zavetišče pred napadalci. Cerkev so skozi zgodovino večkrat prezidavali in povečevali, dokler ni dobila v 18. stoletju baročni videz. Kot božjepotno središče cerkev na Kureščku omenja že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske.

Med drugo svetovno vojno je bila cerkev lažje poškodovana, po vojni pa je pričela razpadati, dokler je niso verniki in romarji po letu 1990 znova povsem obnovili.

S Kureščka smo se po krožni poti skozi naselji Golo in Slatnik počasi vračali proti izhodišču in naš pohod zaključili s klepetom ob kavici v Želimljah.

 Ivka Sodnik
Foto: Janez Planinc

Oglejte si tudi