Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Planinski izlet na Rupnikovo linijo, 31.3.2019

V nedeljo 31. 3. 2019 se nas je 26 pohodnikov udeležilo planinskega izleta PD Preddvor pod vodstvom planinskih vodnikov Toneta Vozlja in Mateje Udovč ter strokovnega vodiča za vojaško-zgodovinsko razlago poti po Rupnikovi liniji  Bojana Kopača.

Ob osmi uri smo se z enim kombijem odpeljali iz Preddvora in drugim iz Ljubljane ter se srečali na izhodiščni točki v Gorenji vasi pred informacijsko tablo  za začetek poti po Rupnikovi liniji. Po uvodnem pozdravu planinskih vodičev in prvi strokovni razlagi Bojana Kopača smo se podali proti podzemni slemenski utrdbi Hrastov grič. Izvedeli smo, da je to največja podzemna utrdba obrambnega sistema Rupnikove linije. Bojan Kopač nam je podal tudi osnovne informacije  o Rupnikovi liniji, in sicer, da je bil odlok za utrjevanje meje z Italijo sprejet leta 1936 in da so se takrat začela pospešena pripravljalna dela, da so leta 1938 lahko pričeli z  deli.

3. novembra 1938 je prišel na čelo štaba za utrjevanje divizijski general Leon Rupnik. Najprej so delali le vojaki, a so kmalu ugotovili, da jih je premalo, zato so delali tudi domačini. V letih 1937 do 1941 je bila zgrajena celotna linija, od Radovljice preko Ratitovca, Blegoša, Hlavčih njiv, Žirovskega vrha, Golega vrha, Sv. treh kraljev, Vrhnike proti Dalmaciji. Zgrajenih je bilo več sto bunkerjev, med njimi tudi trije podzemni obrambni bloki, Hlavče njive, Hrastov grič in Goli vrh in številni manjši bunkerji za dva do sedem vojakov. Med vsemi objekti so napeljali bodečo žico, v dolinah pa postavili tudi protitankovske ovire. Ob začetku 2. svetovne vojne so vsa dela na obrambni liniji takoj prenehala in veliko objektov je ostalo nedokončanih.

Po uvodnih informacijah smo se podali s parkirišča v Gorenji vasi preko Volčje njive mimo Ferjančeve domačije do utrdbe na Hrastovem griču na višini 878 metrov. Ob številnih bunkerjih na poti smo imeli dodatno strokovno razlago Bojana Kopača, uživali smo ob hudomušnih karikaturah na informacijskih tablah in lahko prebrali zapise o gradnji bunkerjev ter zanimivostih posameznega objekta. Tudi jasno nebo nam je nudilo prekrasne razglede na škofjeloško hribovje in Alpe v ozadju. Med potjo se nam je pridružil lokalni vodič, s katerim smo se odpravili proti Hrastovemu griču, kjer se nahaja ena največjih podzemnih utrdb obrambnega sistema Rupnikove linije in je njen ogled možen le v spremstvu. Spustili smo se po 120 stopnicah vertikalnega jaška v razvejan betonski podzemni svet, ki nas je navduševal s svojo gradnjo. Sprehodili smo se po  700 metrih podzemnih galerij po številnih še nedokončanih bojnih blokih z več izhodi, opazovali smo način gradnje kanalizacije in se vrnili nazaj proti izhodu. Naj se tukaj zahvalimo tudi našemu donatorju PVD Sever, ki nam je plačal vstopnino za ogled utrdbe na Hrastovem griču.  

Od tu smo se podali proti lovski koči na Javorču, kjer smo imeli malico iz nahrbtnika, tekoči del priboljška smo dobili v koči. Z domačimi dobrotami nas je razvajala Mateja Udovč.

Sledil je še zadnji del poti navzdol proti avtomobilom v Gorenji vasi in tako premagali 476 metrov višinske razlike. Pot je ponovno minila ob pogledih na Poljansko dolino  s hribovitimi zaseki z Blegošem, Koprivnikom,  Mladim in Starim vrhom pred seboj ter belimi vrhovi Alp v ozadju. Pohod smo zaključili z analizo poti in s kavico v Poljanah. 

Varno smo se vrnili nazaj v Preddvor oz. Ljubljano in preživeli ne le zanimiv ampak tudi poučno-izobraževalen dan z našimi vodniki Tonetom Vozljem, Matejo Udovč ter Bojanom Kopačem.

 

Zapisala: mag. Franceska Žumer

Fotografije: Andrej Pavlin

Oglejte si tudi