Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Kolesarski izlet DU Preddvor iz Gorij do Kranjske Gore in Mojstrane

13 kolesarjev DU Preddvor smo se v sredo, 17. julija 2019, pod vodstvom kolesarskega vodja Milana Tičarja imeli zanimiv kolesarski izlet.

Ob osmih smo se iz Preddvora z dvema kombijema odpeljali v Zgornje Gorje, od koder smo v Krnici začeli kolesariti po ledeniški dolini Radovne, naprej do Kranjske Gore in s povratkom v Mojstrano. Prvi del poti nam je na kolesu odkrival zanimivosti in znamenitosti doline Radovne domačin iz Gorij Janez Krničar. Dolina Radovne je stisnjena med planotama Mežaklje in Pokljuke ter se nahaja v Triglavskem narodnem parku. Med potjo smo ob informacijskih tablah in razlagi Janeza Krničarja spoznali Gogalovo lipo, staro med  380 in 450 let; Psnakovo žago in mlin, ki sta delala do sedemdesetih let prejšnjega stoletja; se zapeljali do majhnega umetnega jezera Kreda, ki je nastalo v opuščeni jami, kjer so do leta 1985 kopali kredo in ima značilno mlečno-zeleno barvo; ob ostankih Smolejeve domačije obudili spomin na požgano Radovno, ki s spomenikom opominja na tragični dogodek iz leta 1944;  ob odcepih  za osvajanje Triglava – Krma in Kot – smo ponovili geografsko znanje in končali prvi del poti ob Pocarjevi domačiji, ki je obnovljena in urejena v muzej, odprta pa le ob sobotah in nedeljah. Predvsem pa smo  se preizkusili v kolesarskih zmogljivostih ob strmih vzponih.

Kolesarjenje smo nadaljevali po strmem in dolgem spustu proti Mojstrani in naprej do Kranjske Gore, kjer je bi naš počitek s kavico. Ker sta nas kombija čakala v Mojstrani, smo odkolesarili še zadnji del nekoliko več kot 30 km dolge strmo vzpenjajoče se in spuščajoče poti nazaj po že znani kolesarski stezi.  

Poleg športne rekreacije smo občudovali tudi naravne in kulturne znamenitosti ob poti in  se srečno v zgodnjem popoldnevu pripeljali nazaj v Preddvor.

 

Zapisala in slike: mag. Franceska Žumer

Oglejte si tudi