Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Izlet DU v deželo Veneto – Padova, Evganejski griči

V zelo zgodnjih urah smo člani DU Preddvor v četrtek, 4. aprila 2019 vstopali na avtobus, saj danes je naš cilj izleta v deželo Veneto do Euganejskih gričev mimo Benetk skozi gričevja do kraja Valsanzibio. Ogledali smo si čudovit park z baročnimi kipi, labirint in vilo Barbarigo. Vrt ima več kot 350-letno zgodovino. Zgrajen je v baročnem slogu s čudovitimi drevoredi, cvetličnimi vrtovi, kipi in vodnjaki med letom 1665 do 1696 s strani najbogatejših družin v tistem času npr. družina Barbariga. V tem vrtu je najstarejši labirint – 400 let, ki je edinstven, živa meja je visoka do 5 metrov. Obstajajo pa tudi drevesa stara med 300 in 900 leti, ki so primerki iz štirih kontinentov – Azije, Amerike, Afrike in Evrope.

Pot nas je naprej vodila v mesto Arqua Petrarca v deželo Veneto, kjer je kraj dobil ime po Francescu Petrarci, ki jih je zadnja leta preživel v tem kraju in je znan zlasti po sonetih v katerih je opeval svojo nesojeno ljubezen Lauro. Ogledali smo si to vasico in cerkev sv. Marije. Nedaleč od Padove pa se vzpenjajo Evgenijski griči. So vulkanskega izvora in vrhovi gričev so stožčaste oblike, ob vznožju pa so številne toplice in topli izviri. Pokrajina je zelo rodovitna, zasajena z vinskimi trtami, oljkami in tu uspevajo žižule.

Naslednja točka našega čudovitega izleta pa je bila mesto Padova, ki se ponaša s številnimi trgi, cerkvami in palačami. Ogledali smo si baziliko sv. Antona Padovanskega, ki je bila sezidana v začetku 14. stoletja. Je nenavadna povezava romanskih in gotskih oblik ter bizantinskih kupol. V njeni pisani notranjosti kraljuje kar nekaj znamenitosti umetniških del – Donatelov »Veliki oltar« in freske, najbolj znana pa je kapela z relikvijami v kateri so shranjeni svetnikovi lasje, brada in jezik. Cerkev je vedno polna romarjev iz vsega sveta. Zadnji utrinek Padove pa je bila prava dišeča kavica v bližnji kavarnici. Prav tako nas je ves dan razvajal prevoznik Rozman-bus s kar dvema malicama, pijačo in sladico.

Preživeli smo čudovit sončen dan, poln lepih vtisov in doživetij, čeprav je zjutraj kazalo na dež in tudi zvečer se je vlilo, ko smo vstopali na avtobus za odhod proti domu. Da bi bilo le še več tako lepih izletov  in da bi nam zdravje dopuščalo takšna potovanja!

Marija Velikanje                

Oglejte si tudi