Logo MojaObčina.si

Preddvor

JUTRI
20°C
2°C
NED.
22°C
1°C
Deli
1499

Zimski pohod do bolnice Košuta v letu 2018

Na oblačno in mrzlo soboto, 1. grudna, smo se pohodniki do bolnice Košuta zbrali na parkirišču nad Vaškarjem.

Tokrat se je pohoda udeležilo 19 tovarišev in tovarišic, med njimi tudi trije mladi pionirji. Kar nekaj podpornikov je prišlo iz okoliških krajev, ki s svojo udeležbo počastijo spomin na takratne dogodke.

Zbrane je pozdravil tovariš Franc Ekar, predsednik občinske organizacije borcev za vrednote NOB Preddvor. Povedal je tudi, da zgodovine ne moremo spreminjati, moramo pa se je spomniti in ohranjati s podobnimi aktivnostmi, na sedanjost in prihodnost pa lahko vplivamo s tem, da obeležujemo podobne zgodovinske dogodke in spomenike. Za okrepčilo in takratkega je poskrbel tovariš Milan Tičar.

Bolnica leži na nadmorski višini 1034 m in je delovala od aprila 1944 do maja 1945. Ker je bilo ambulant več, so jim dodajali črke abecede. Košuta je dobila ime ambulanta A ali 666. V njej so bile štiri postelje in nekaj skromne opreme. Za ranjence so skrbele negovalke, saj ni bilo stalnega zdravnika. Omeniti je potrebno tudi to, da je bila bolnica med redkimi, ki nikoli ni bila izdana in je ves čas nemoteno delovala.

Po druženju je sledil postanek na bližnjem grobišču, kjer so postavljeni spomeniki v spomin na tiste, ki so bili pokopani v tistem času. Zbrani smo prižgali svečo.

Po sestopu v sončo dolino, nas je vse navdajala pozitivna energija, ki nam jo je dalo primerno vreme in misel na to, da smo s prisotnostjo zopet dokazali, da nam zgodovina nekaj pomeni in da jo bomo še naprej ohranjali.

Urška Tičar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi