Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Slovenski večer v Gradcu

V soboto, 30. novembra 2019, se nas je avtobus Preddvorčanov odpravilo v Gradec na slovenski večer.

Iz deževnega Preddvora v sončni Gradec pa smo se z avtobusom odpeljali že ob 7. uri. Čas do prireditve smo izkoristili za svojo dušo. Najprej smo v Gradcu obiskali  go. Jutto Auersperg in njenega moža. Na njenem domu, ki je zakladnica umetniških del in starin, smo bili postreženi s  kavo in dobrim pecivom. Nato smo si z  vodičko Danijelo v mestu ogledali nekaj znamenitosti, z balkona mestne hiše pa smo si ogledali božični sejem. Po ogledu smo  šli v gostišče Scherbe na kosilo, po kosilu pa smo se odpeljali na grob Josipine Urbančič Turnograjske, kjer je ddr.  Mira Delavec Touhami  spregovorila nekaj o besed o grobu in njegovi obnovi, pevci pa so ob grobu zapeli dve pesmi. Ob 18. uri se je v župnijski dvorani Sv. Lenarta v Gradcu pričel SLOVENSKI VEČER v sklopu sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019/2020 pod pokroviteljstvom veleposlanice Republike Slovenije v Avstriji mag. Ksenije Škrilec. 

Za organizacijo in izvedbo prireditve je poskrbelo Društvo Avstrijsko–slovensko prijateljstvo Gradec, ki deluje z namenom, da pomaga utrjevati že spletene in iskati nove povezave med ustanovami in ljudmi na kulturnem, umetniškem, literarnem, prijateljskem in poslovnem področju na obeh straneh meje. Predsednica društva je  prof. Kasilda Bedenk, ki nas je v Gradcu tudi sprejela.

V letu 2019 se je društvo odločilo za ženski umetniški projekt o življenju in delu prve slovenske pisateljice, pesnice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, poročene Toman, ki je svojo kratko  življenjsko pot pričela v Preddvoru, sklenila pa v Gradcu. Njen nagrobnik na pokopališču sv. Lenarta je še vedno  ohranjen v prvotni obliki, prav tako pa v Gradcu še stoji hiša, v kateri je Josipina živela svojim  možem Lovrom Tomanom.

Josipina Urbančič Turnograjska je pomembno zaznamovala Preddvor. Spomine na Turnograjsko raziskuje ddr. Mira Delavec Touhami, ki je o njej napisala več knjig. Občina Preddvor praznuje občinski praznik na dan njene smrti, po njej se imenujeta pevski zbor Josipine Turnograjske in Ulica Josipine Turnograjske,  gospa. Jutta Auersperg, ki se je tako kot Josipina rodila na gradu Turn, pa s slikanjem želi prikazati Josipinino duhovno bližino do narave. 

V sled navedenega je bila Občina Preddvor povabljena, da na tej prireditvi prispeva kulturni program. V programu so sodelovali Župnijski mešani pevski zbor Sv. Peter Preddvor, ki je prepeval slovenske pesmi, Folklorno društvo Preddvor (starejša skupina), ki je zaplesala  splet slovenskih plesov, ddr. Mira Delavec, ki je predstavila življenje in dela Josipine Urbančič Turnograjske, naš župan Rok Roblek je v pozdravnem nagovoru tudi spregovoril o Josipini Urbančič Turnograjski, ki je preko svojih del in z življenjem povezala Preddvor in Gradec oziroma Slovenijo in Avstrijo. V okviru te prireditve je potekala tudi razstava JOSIPINA – ZGODAJ DOVRŠENA avstrijskoštajerskih in slovenskih umetnic. Na razstavi o življenju in delu Josipine je sodelovala tudi Jutta Auersberg z dvema slikama (ciklama in cvet vijolice). Vsi omenjeni so  s svojim nastopom navdušili prisotne na prireditvi. Po prireditvi je sledilo družabno srečanje ob dobrotah, ki jih je pripravilo njihovo društvo,  ob dobrotah iz Preddvora in ob  dobrem vinu iz vinske kleti Dveri pax. Druženje pa je popestril naš harmonikaš Štefan Arh in pevci s petjem pesmi.

V ponedeljek,  9. 12. 2019, bo prispevek s prireditve predvajan tudi  na TV  Slovenija 1 v oddaji Dober dan, Koroška.

Domov smo se vrnili pozno ponoči z lepimi vtisi  na preživet dan v Gradcu in na srečanje z ljudmi, ki tudi preko Josipine Urbančič Turnograjske gradijo svojo kulturno prepoznavnost in kulturno dediščino.

Zapisala in fotografije: Marjana Podpeskar

Oglejte si tudi