Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-2°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

Preddvorski proračun in načrtovane investicije v letu 2018

»Proračun Občine Preddvor bo skromnejši od prejšnjih let, znašal bo dobre 4 milijone evrov,« je po prvi obravnavi Odloka o proračunu za leto 2018 povedal župan Miran Zadnikar in pojasnil, da so v minulih letih uspeli pridobiti več evropskih sredstev. Kljub temu načrtujejo nekaj investicij, seveda pa nameravajo nadaljevati z že začetimi. »Sprejeta strategija narekuje dokončanje izgradnje kanalizacije in vodovoda, nepovratna evropska sredstva pa se trenutno podeljujejo za druga področja. Zato se bo dokončanje začetih investicij nekoliko zavleklo, preden bomo dosegli zastavljene cilje,« pravi župan.

Med drugim je za prihajajoče leto planirana rekonstrukcija državne ceste skozi Tupaliče s težko pričakovanim pločnikom, avtobusno postajo ter javno razsvetljavo, za kar so se dogovarjali z DRSI že od leta 2004, hkrati z obnovo ceste pa bodo gradili kanalizacijo in vodovod. Ker je investicija zajetna, je Občina Preddvor ministrstvo prosila, da se jo razporedi na dve leti in se stroški razdelijo v proračun za leti 2018 in 2019. Za leto 2018 je v planu 250 tisoč evrov, celotna naložba pa za občino znaša okoli 600 tisoč evrov. V proračunu je predvidena tudi gradnja vodovoda iz Bašlja v Mače. Med traso se bodo zgradili novi priključki, v Bašlju pa obnovili stari, hkrati pa bodo zgradili tudi nekaj kanalizacije v Bašlju. Za to je namenjenih 350 tisoč evrov.

Preddvor je s štirimi projekti kandidiral tudi za razpisana sredstva iz projekta LAS Gorenjska košarica, odobrili so tri: v okviru projekta Temno nebo, ki sledi zavezam Evropske unije po zmanjšanem svetlobnem onesnaževanju in varčevanju z energijo, bodo uredili osvetlitev vseh cerkva z varčnimi LED-svetili, v projektu Zelena naselja bodo dobili sredstva za ureditev grajskega parka in struge Suhe, projekt Bogastvo narave pa bo omogočil sofinanciranje sanacije pobočja Zaplate, ki se zarašča. Žal niso uspeli s četrtim projektom Žive legende,  v okviru katerega bi v Bašlju postavili vzorčno prebivališče starih Slovanov in s tem spodbudili oživljanje kulturne dediščine in turizma. Za omenjene tri projekte predvidevajo 250 tisoč evrov, iz razpisanih virov LAS Gorenjska košarica jih bodo prejeli 164 tisoč .

Kot je povedal župan Miran Zadnikar, Preddvor pričakuje  tudi denar iz kohezijskih sredstev, prijavili so se na dva večja projekta. Zelo dobrodošla bi bila sredstva za vodovod na Možjanci. Uradno sicer projekt zadošča vsem pomembnejšim kriterijem na razpisu, razen povezovanja med občinami – zadeva namreč le eno naselje. Prav zato obstaja precejšnja možnost, da bo izpadel iz financiranja. Več možnosti za realizacijo pa ima regijski projekt kolesarske poti, pri katerem povezava med občinami je, projekt se navezuje na Kranj in Šenčur. Zneski zanj so sicer zelo visoki, obdobje koriščenja pa je pet let.

Še vedno je v zraku usoda skupne uprave z Občino Jezersko, čeprav so v proračunu predvidena sredstva zanjo. Nosilka naj bi bila občina Preddvor, ki bi tudi imela večino stroškov. Razlog, da skupna uprava še ni zaživela, pa je, da po dveh razpisih še niso dobili kandidata z ustreznimi znanji in izkušnjami na področju financ, ki bo prevzel mesto direktorja skupne in tudi preddvorske občinske uprave. Z obstoječim kadrom pa projekt ni izvedljiv, poudarjajo na preddvorski občini.

Velik in pomemben projekt je tudi ureditev nogometnega centra, zanj je predvidenih 200 tisoč evrov. Potem ko se Občina in Župnija Preddvor nista uspeli uskladiti glede odkupa dodatnega zemljišča za nogometno igrišče  v Vokah, je Občina poiskala novo lokacijo  med Preddvorom in Srednjo Belo. Predpogodbe za nakup zemljišč so že sklenjene, lokacijo pa so že obiskali različni soglasodajalci, ki bodo sodelovali pri pridobitvi soglasij za OPN - nihče od njih ureditvi športnega parka ni nasprotoval. Na občinskih zemljiščih v Vokah bodo verjetno v prihodnosti postopoma zgradili igrišča, predvsem za potrebe šole.

Poleg naštetega je Občina Preddvor v proračunu za prihodnje leto med drugim opredelila tudi sredstva za urejanje okolice jezera in vzorčenje vode v njem. V Potočah nameravajo odkupiti zemljišča ter urediti parkirišča ob izhodišču za Sv. Jakoba ter zgraditi pločnik ob cesti od kapelice do gradu Turn. Za planinsko kočo na Jakobu bo potrebno urediti še elektriko in čistilno napravo, kar je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Nujna bo tudi gradnja mostu v Voke, čeprav tam ne bo nogometnega igrišča, Občino k temu zavezuje pogodba, s katero so pridobili zemljišče.  Poskrbeti bo treba tudi za streho gradu Dvor in z gradom povezani idejni projekt, pa seveda za vsakoletno vzdrževanje cest, med drugim za kritične odseke na Možjanci in v Potočah, ostalo pa po predlogih odborov. Preddvor bo prihodnje leto ob občinskem prazniku gostil mednarodni simpozij o Josipini Turnograjski, ob tej priložnosti bo izšel tudi zbornik, Občina bo podprla tudi že uveljavljeni natečaj ljubezenskih pisem.

Oglejte si tudi