Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-4°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Praznovanju občinskega praznika Občine Preddvor se je s srečanjem na Spodnjem Kališču pridružila tudi občinska organizacija za vrednote NOB Preddvor

Predsednik organizacije Franci Ekar je v nagovoru vsem zbranim povedal, da so se na tej sveti zemlji pred 77 leti 17. junija 1942 zbrali borci Kokrške čete in štab odreda. Prva naloga štaba je bila ustanovitev Kokrškega bataljona in vzpostavitev redne kurirske zveze s Kamniškim bataljonom. 18. junija 1942 je bil ustanovljen II. bataljon Kokrškega odreda. Za komandanta bataljona je bil postavljen Franc Stružnik – Mejač.

»Veliko podporo Kokrškemu bataljonu, da je lahko deloval v tem gorskem svetu, so dajali prebivalci vasi preddvorskega območja. Mir danes v Evropi ni več tako samoumeven, kot se nam je zdelo še do pred kratkim, zato na partizanski boj proti okupatorju, ki je imel v načrtu, da večino Slovencev razseli v tuje dežele, lahko gledamo s ponosom in nanj ne smemo nikoli pozabiti,« je še dodal Franci Ekar.

V kulturnem programu so nastopili Milan Tičar, ki je prebral zapis o ustanovitvi II. Kokrškega bataljona in Martin Premru ter Petra Lombar Premru, ki sta recitirala pesmi Karla Destovnika Kajuha.

Pohodniki, med katerimi je bil tudi 85 - letni Franc Peternel iz Nove vasi, so se podali še do Planinskega doma na Kališču. Dom, ki je v lasti Planinskega društva Kranj, je do leta 1992 nosil ime Dom Kokrškega odreda. Pobuda Bašljanov v osamosvojitvenem času je botrovala spremembi imena.

Franci Ekar, ki je bil predsednik Planinskega društva Kranj kar 38 let, je spomnil tudi na to, da Planinski dom na Kališču, 2. avgusta praznuje 60 let delovanja.

Slavko Prezelj
Foto: S. Prezelj, F. Ekar

Oglejte si tudi