Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

O grbu in zastavi Občine Preddvor

Kakšna je preddvorska zastava? Kakšne barve vidimo na njej in kako so razporejene? V katerem delu zastave je grb? Kakšen sploh je preddvorski grb? Kaj pomenijo simboli na njem?
Čeprav oba simbola pogosto srečujemo, občinska zastava je stalno izobešena na občinski stavbi, grb pa vidimo vsakokrat, ko kliknemo na občinsko spletno stran, ju vendarle precej nenatančno poznamo. Namen tega prispevka je, da se z njima bolje seznanimo ali pa zgolj osvežimo spomin.

Grb Občine Preddvor ima obliko zašiljenega ščita in je obrobljen s tanko črno črto. Razdeljen je na desno in levo polovico. Leva polovica je razdeljena na tri enaka polja. V zgornjem belem polju sta prekrižana črna ključa župnijskega svetnika Sv. Petra, v spodnjem polju pa diagonalno navzgor in navzven obrnjena črna planinska kavka. Zgornje in spodnje belo polje leve polovice ščita deli modro polje enake dimenzije. Desna polovica ščita ima v štirih vrstah skupaj dvanajst modro-belih pravokotnikov (šahovnica). Desna in leva polovica ščita sta ločeni s tanko črno črto. Osnovna izvedba grba je tribarvna, bela, modra in črna, enobarvna izvedba pa se uporablja le v miniaturni velikosti (za pečate, glave uradnih listin ipd.), in sicer tako, da se za modro barvo uporablja črno.

Zastava Občine Preddvor je pravokotne oblike, praviloma v razmerju stranic 1:2 (širina:dolžina). Je dvobarvna, modro - bela, razdeljena po dolžini na tri enake dele. Srednja tretjina je modra, ostali dve pa beli. V sredini srednje tretjine, na modri podlagi, je grb Občine Preddvor z modro obrobo, pokončno glede na dolžino zastave.

Takšen grb in takšno zastavo imamo po Odloku o grbu in zastavi Občine Preddvor iz leta 2004 oziroma spremembi le-tega iz leta 2008.

Že prej, od leta 1995 do 2004, je Občina Preddvor imela svojo zastavo in grb, ki sta temeljila na zgodovinskem izročilu, oblikovana pa sta bila skladno z načeli heraldike. Grb je vseboval heraldične simbole samostana Vetrinj (belo polje z rdečim levom, poševna rdeče-bela prečka na belem polju) in zemljiškega posestva Brdo oziroma rodbine Egkh (modro polje z belo prečko in polje z modro belo šahovnico). Eghki (gospodje Brdski) in Vetrinjski samostan so v zgodovini sedanjega območja občine Preddvor namreč najdlje opravljali upravno in sodno oblast. Eghki so bili lastniki Novega gradu (Pusti grad) in gradu Turn od konca 15. stoletja do srede 17. stoletja, vetrinjski in kasneje stiški samostan pa sta bila lastnika gradu in zemljiške posesti Preddvor od leta 1147 do srede 17. stoletja.
Osnovne barve grba so bile rdeča modra in bela, obrobljen pa je bil z močnejšo modro črto. Zastava je bila v skladu z osnovnimi barvami grba belo modra, razdeljena diagonalno, z grbom v zgornjem delu bele polovice.
Leta 2004 je bil izdan nov Odlok o grbu in zastavi Občine Preddvor. V grb so bili namesto vetrinjskih simbolov vneseni ključi sv. Petra in planinska kavka, ostali pa so simboli Eghkov. Zastava po tem odloku ni imela grba – dobila ga je po Spremembi odloka leta 2008.

Petra Lombar Premru

Viri:

V. Žumer: Kronika Občine Preddvor 1994-2017, Preddvor – podobe minulih časov in ljudi, Zbornik občine Preddvor, 2018
Odlok o grbu in zastavi Občine Preddvor (2004)Odloka o spremembi odloka  o grbu in zastavi Občine Preddvor (2008)

 

Besedilo in fotografije: spletna stran občine Preddvor 

Oglejte si tudi